Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-02-04 14:30


Regionutvecklingsnämnden beslutade om stöd till klinisk forskning och exporthjälp till miljöföretag


Idag fredag tog regionutvecklingsnämnden beslut om satsningar inom bland annat klinisk forskning och exportstöd till miljöföretag. Det blev inget beslut om framtiden för Ostindiefararen Götheborg. Sammanträdet var det första för den nytillträdda regionutvecklingsnämnden. Ett urval av besluten beskrivs nedan.

Satsningar på klinisk forskning ger bättre vård och starkare företag
Västra Götaland är ledande i landet på kliniska prövningar – att studera effekten av ett läkemedel eller en behandlingsmetod. Gothia Forum är en enhet inom Västra Götalandsregionen som förmedlar stöd och resurser för forskningen och skapar förutsättningar för en bättre samverkan mellan sjukvård, universitet och forskningsföretag. Här kan såväl forskare och anställda inom hälso- och sjukvården, som svenska och utländska forskningsföretag samarbeta kring viktiga frågor. Regionutvecklingsnämnden avsätter drygt 4,5 miljoner till verksamheten för 2011.
Satsningen MIVAC är ett forskningscentrum inom slemhinnebiologi, immunitet och vacciner vid Göteborgs universitet/Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här arbetar forskare med att ta fram nya sätt att behandla sjukdomar som drabbar slemhinnorna, och konstruera nya vacciner som kan ges via slemhinnorna, munnen eller som nässpray. En del av MIVAC är en så kallad kommersialiseringsplattform, som hjälper forskare att ta forskningsresultaten vidare mot framtida produkter. MIVAC får 1000 000 kr i finansiering.

Miljölösningar på export och samarbeten i Europa
Västsvenska företag är duktiga på miljöteknik. Ecoex arbetar för att förbättra exportförutsättningarna på området genom till exempel matchmaking med andra företag, nätverk eller stöd att identifiera nya marknader och affärsmöjligheter. Underprojektet Rex ska utveckla samarbetet med Region Skåne och Exportrådet, för att än bättre kombinera regional kännedom och internationell kunskap. Regionutvecklingsnämnden avsätter drygt 970 000 kr för medfinansiering av Ecoex och Rex under år 2011. Miljönämnden går in med samma belopp.
Nämnden avsatte också nära 1,5 miljoner till Enterprise Europe Network, som hjälper företag att etablera affärs-, teknik- och forskningssamarbeten i Europa. Det kan handla om stöd kring EU-finansiering, eller hjälp att hitta internationella partners. Regionutvecklingsnämnden stödjer projektet med nära 1,5 miljoner under 2011.

Fortsatt medfinansiering av landsbygdsprogrammet
EU:s landsbygdsprogram, som gäller från 2007 till 2013, innehåller olika typer av stöd för att utveckla landsbygden genom nya företag, varor och tjänster. Regionutvecklingsnämnden har medfinansierat programmet sedan starten och avsätter 5 miljoner kr per år 2011-2012. Även miljönämnden medfinansierar energi- och livsmedelssatsningar inom programmet.

Handlingsprogram för att näringslivsutveckla kultursektorn
Kulturella och kreativa näringar växer snabbt och sysselsätter många människor. Västra Götalandsregionen har ett handlingsprogram för att utveckla företagandet inom kultursektorn, genom att stimulera till entreprenörskap, nyföretagande och kreativa mötesplatser. Nämnden avsätter 3 miljoner kr till programmet för 2011. Kulturnämnden går in med motsvarande belopp.

Nämnden avvaktar beslut om Ostindiefararen Götheborg
Vid årsskiftet gick det tidigare avtalet om finansieringen av Ostindiefararen ut, där Västra Götalandsregionen var en av sex finansiärer. Det blev inget beslut om framtiden för Ostindiefararen Götheborg vid dagens möte. Nämnden vill ha fler detaljer kring framtidsplanerna för skeppet, liksom en mer utvecklad ekonomisk redogörelse.

Länk till protokoll över samtliga beslut.

Länk regionutvecklingsnämndens webbsida med handlingar, kontaktuppgifter etc.

 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande, tel. 0703-67 95 80, Leif Blomqvist, första vice ordförande, tel. 0707-31 84 50, Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF