Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-09-17 16:31


Regionutvecklingsnämndens sammanträde 17 september

Satsning på profilering av naturbruksskolorna


Regionutvecklingsnämnden ger årligen budgetmedel och uppdrag åt Naturbruksstyrelsen, som ansvarar för sex naturbruksgymnasier och biologiska yrkeshögskolan i Västra Götaland. Naturbruksskolorna driver utbildning och fungerar också som kompetenscentra för de gröna näringarna – bland annat livsmedelsproduktion, jord- och skogsbruk. I den uppdragsbeskrivning som beslutades om vid dagens nämnd ingår en inriktning kring profilering av skolorna, vilket är ett sätt att säkra kompetensförsörjningen till de gröna näringarna, locka fler elever och höja kvalitén i undervisningen:

Dingle (Munkedal): Djurvård och trädgård
Nuntorp (Vänersborg): Lantbruk och häst
Strömma (Mark): Djurvård och häst. För att utveckla samverkan med gröna näringar kan skolans lantbruksanläggningar, med ekologisk inriktning, komma att drivas på entreprenad med samverkansavtal kring elevernas medverkan.
Svenljunga: Skog, jakt & viltvård samt häst
Sötåsen (Töreboda): Lantbruk och djurvård
Uddetorp (Skara): Lantbruk och häst

Nuntorp, Strömma och Sötåsen ska även driva särskoleverksamhet. Alla partier var eniga kring att omläggningen av skolornas inriktning ska genomföras succesivt under 2014 och 2015 och så smidigt som möjligt för lärare, elever och övriga inblandade.
Naturbruksstyrelsen har nu i uppdrag att arbeta vidare med genomförandet av uppdraget, på ett sätt som tillvaratar skolornas tillgångar och potential på bästa sätt. Regionbidraget till Naturbruksstyrelsen för verksamhetsåret 2014 är sammanlagt 129 600 000 kronor, vilket innebär en utökning med 6 miljoner jämfört med 2013.

Snabbare och säkrare vård på olycksplatser

Utvecklingscentret TUCAP, vid Lindholmen Science Park i Göteborg, utvecklar och testar informations- och kommunikationsteknik som kan förbättra ambulansalarmering och ambulanssjukvård. Ett av projekten som pågår handlar om att ta fram ett verktyg som beräknar och anger var am¬bulanserna kommer att befinna sig inom 1-2 timmar. Den ska fungera som ett stöd för larmcentralen och göra att ambulans snabbare kommer till en olycksplats. Centret är ett samarbetsprojekt mellan Lindholmen Science Park, Västra Götalandsregionen, Vinnova, SOS Alarm och teknikföretag. Regionutvecklingsnämnden stödjer projektet med 2 000 000 kronor.


Övriga beslut på nämndmötet handlade bland annat om stöd till projekt för att utveckla informations- och kommunikationsteknologi inom fordonsindustrin samt uppdrag till Västsvenska turistrådet och Film i Väst. Lista på besluten i korthet finns på www.vgregion.se/run

Kontaktpersoner:

Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, 0703-67 95 80
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 0708-63 07 32

Följ oss på Facebook- www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland

Läs mer

Naturbruksgymnasier i Västra Götaland 

 

 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden,
070-367 95 80

Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör,
070-863 07 32


Läs meddelandet som PDF