Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-09-14 14:33


Folkhögskolor satsar på unga arbetssökande i Fyrbodal


På Regionutvecklingsnämndens möte den 13 september beslutade politikerna att satsa drygt 1,4 miljoner kronor till projektet Unga arbetslösa i Fyrbodal. Folkhögskolan i Grebbestad och övriga folkhögskolor i Fyrbodal, arbetsförmedlingen, Kommunalförbund, kommuner och branschorganisationen Svensk Handel går samman för att stimulera rörlighet bland ungdomarna och utveckla metoder för att minska arbetslösheten.

– Vi behöver hitta långsiktiga lösningar och gemensamma strukturer för att stötta ungdomar att komma till egen försörjning eller vidare studier, säger regionutvecklingsnämndens ordförande Birgitta Losman.

Tidigare satsningar som gjorts på studiemotiverande folkhögskolekurser har inte slagit väl ut och platser har stått tomma, trots att folkhögskolornas övriga kurser varit lätta att fylla. Projektet "Unga arbetslösa i Fyrbodal" kommer att arbeta för en mer konkret uppbyggnad av strukturer för samverkan mellan folkhögskolor, kommuner, Arbetsförmedlingen, växande nya branscher inom delregionen och inom den sociala ekonomin. Projektledningen vill också bidra med spridning av erfarenheter, goda exempel som kan leda till samarbete med övriga folkhögskolor inom andra delar av Västra Götaland.

Flera av de regionala och nationella satsningar som gjorts hittills för arbetslöshet i samband med omställningsarbetet inom fordonsindustrin har dock inte gett några effekter på arbetslösheten i stort bland ungdomar i Fyrbodal.
Statistik visar dessutom att arbetslösheten varierar stort mellan olika kommuner i Fyrbodal. Trollhättan och Vänersborg har hög ungdomsarbetslöshet medan statistiken för Tanum, Strömstad visar det omvända. Arbetstillfällen inom handel finns norrut i Nordby köpcentrum i Strömstad, medan den potentiella arbetskraften finns längre söderut (Uddevalla) och i öster (Vänersborg och Trollhättan). Samtidigt växer en framtida arbetsmarknad fram i området kring Uddevalla, då IKEA står klart 2013.

Genom ett samarbete mellan de tre folkhögskolorna i Fyrbodal hoppas man nu kunna utveckla nya arbetsformer med goda resultat. Folkhögskolorna som är placerade i Grebbestad, Färgelanda/Trollhättan (Dalslands folkhögskola) och Ljungskile planerar att tillsammans fånga upp och samarbeta kring skolornas framtida deltagare, samtidigt som nya kompetenser utvecklas som ska främja parternas framtida samarbete.

Metodutveckling och samarbete mellan berörda parter ingår redan i arbetet med Kompetensplattform Västra Götaland, ett regeringsuppdrag där dialog mellan berörda regionala aktörer, näringsliv och det offentliga, är avgörande för att kunna förhålla sig till arbetsmarknadens efterfrågan på kompetens. I det här fallet kan folkhögskolorna utifrån sin kunskap hjälpa ungdomar närmare arbetsmarknaden och är en viktig part i utveckling av samverkan kring kompetensförsörjning. Projektet Unga arbetslösa i Fyrbodal är ett konkret exempel på detta.

Ett snabbprotokoll över samtliga ärenden från regionutvecklingsnämndens möte hittar du här 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden, tel. 0703- 67 95 80
Marja-Leena Lampinen, regionutvecklare Utbildning- och kompetensfrågor, tel. 010 - 441 16 36


Läs meddelandet som PDF