Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-01-30 12:55


Satsningar på innovationer och regionala styrkeområden


Regionutvecklingsnämnden har idag haft sammanträde i Borås. Nämnden beslutade om medel till ett antal projekt och verksamheter som på olika sätt bidrar till tillväxt och utveckling i Västra Götaland. Ett urval av besluten beskrivs nedan.

Fem miljoner kronor för att stärka innovationer och möjliggöra kaptialandelslån
Regionutvecklingsnämnden beslutade att avsätta högst fem miljoner kronor för innovationer och kapitalandelslån. Västra Götalansregionen arbetar för att förbättra förutsättningarna för Västra Götalands små- och medelstora företag att utveckla och kommersialisera nya innovationer. Under flera år har Västra Götalandsregionen satsat på att stödja innovationer och företag i tidiga skeden, inom ramen för projektet ”Innovation Västra Götaland”, som drivs av Almi Företagspartner.

Kontaktperson: Agneta Mårdsjö, tel: 0703-75 19 23

Satsning på logistiksystem för fordonsindustrin
Regionutvecklingsnämnden avsätter högst 500 000 kr till projektet ”Hållbara och kostnadseffektiva logistiksystem för fordonsindustrin”. Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet ska i samverkan med Chalmers Tekniska Högskola undersöka möjligheterna att utveckla så kallade kombitransporter mellan landsväg och järnväg. Övriga samarbetspartners i projektet är AB Volvo, Volvo Cars, Falköpings kommun, Terminal Skaraborg och Svensk Logistikpartner.   

Kontaktperson: Rolf Thor, tel: 0703-20 63 58

Fortsatt satsning på att stärka Västra Götaland som turistregion  
Regionutvecklingsnämnden fortsätter att medfinansiera marknadskonceptet ”GöteborgPlus 2009” med sex miljoner kronor. Projektet drivs av Västsvenska Turistrådet AB, i samverkan med Göteborg & Co och näringslivet. Strategin i ”GöteborgPlus” är att på icke nordiska marknader göra en samlad lansering av Göteborg och Västra Götaland, under det gemensamma varumärket Göteborg.  

Kontaktperson: Agneta Mårdsjö, tel: 0703-75 19 23

Uppbyggnad av kompetenscenter för industriell materialåtervinning
Regionutvecklingsnämnden beslutade att avsätta 600 000 kronor till Chalmers Tekniska Högskola för att utveckla en koordinationsfunktion inom det nya kompetenscentrat för industriell återvinning. På initiativ av näringslivet har Chalmers inrättat en professur i industriell materialåtervinning för en tioårsperiod. Nu ska en koordinatorsfunktion komplettera forskningen med samverkansaktiviteter och kunskapsspridning till industri, akademi och offentliga aktörer.

Kontaktperson: Helena L Nilsson, tel: 0706-63 09 18

Medel till utbildning inom ”Bättrekonceptet 2009” 
Högskolan i Borås tilldelas två miljoner kronor för utveckling av kurser inom ”Bättrekonceptet 2009”, som främst vänder sig till yrkesverksamma. Projektet, som startade 2008, har nu bland annat prioriteringarna att integrera delar i högskolornas ordinarie verksamhet, skapa synergier med andra projekt, t.ex. Industriell Dynamik och verksamheten vid Centrum för entreprenörskap och utveckla de så kallade Bättre lärcentra i kommunerna.  
 
Kontaktperson: Agneta Mårdsjö, tel: 0703-75 19 23

Tio miljoner kronor till Landsbygdsprogrammet
Regionutvecklingsnämnden beslutade att medfinansiera Landsbygdsprogrammet 2009-2010 i Västra Götaland med tio miljoner kronor. Nämnden fortsätter att prioritera tre områden: småskalig livsmedelsindustri, landsbygdsturism och service på landsbygden. De flesta av projekten som har pågått under 2007-2008 fortsätter under 2009:
• Innerstaden Göteborg – Från land till stad
• Lokalproducerat i Väst – Resurscentrum för småskalig livsmedelsförädling
• Västsvenska turistrådet – Informations- och bokningssystem på landsbygden
• Färgelanda kommun – Dalslands Ring
• Dalslands Turist – Utveckla turistprodukten Dalsland
• Karlsborgs kommun – Regionalt fatygsvärnscentrum 
 
Varje medlemsstat inom EU har landsbygdsprogram för perioden 2007-2013. Det svenska programmet genomförs på regional nivå med länsstyrelserna som ansvariga. Landsbygdsprogrammen finansieras till 80 procent av EU.   

Kontaktperson: Agneta Mårdsjö, tel: 0703-75 19 23

En sammanställning över regionutvecklingsnämndens samtliga beslut finns i snabbprotokollet som du hittar här.

Handlingarna till sammanträdet finns på www.vgregion.se/regionutveckling


 



Kontaktperson: Kent Johansson (c), ordförande regionutvecklingsnämnden, tel: 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF