Livsmedel är en viktig industrigren i Västra Götaland och drygt en tredjedel av landets livsmedels- och hälsoinriktade forskning sker här. Regionutvecklingsnämnden beslöt idag om stöd till två olika projekt för att stärka området. Stöd till projekt för att utveckla idrottsföreningars sociala entreprenörskap och deltagande i det skandinaviska samarbetsprojektet COINCO är några av de andra beslut som togs vid dagens nämndmöte.
Satsning inom livsmedel och hälsa
Projektet Västsvensk kraftsamling inom livsmedel och hälsa går ut på att öka samverkan mellan olika aktörer och att ta fram ansökningar till nationella och internationella forskningsutlysningar, för att på så sätt stärka industrin. Projektet är ett samarbete mellan Chalmers, Sahlgrenska akademin och Institutionen för cell- och molekylärbiologi på Göteborgs universitet, Sahlgrenska universitetssjukhuset och inte minst Food and Health Concept Centre, som är Västra Götalandsregionens satsning på en gemensam plattform för nyttiggörande på området. Satsningen har tidigare får 1,5 miljoner kronor i stöd och nämnden beslöt att avsätta ytterligare 750 000 kronor till Chalmers för att fortsätta driva och utveckla projektet.
Smaka på Västsverige stöttar lokalproducerat
Smaka på Västsverige är ett projekt som går ut på att stärka småskaliga livsmedelsföretag i Västra Götaland. Projektet ägs och drivs av Västra Götalandsregionens bolag Västsvenska Turistrådet och det regionala resurscentrat Lokalproducerat i Väst. Genom utbildning och information ska restauranger, gårdsbutiker, livsmedelsproducenter och förädlare kvalitetssäkras och Västra Götaland ska marknadsföras som matregion. Projektet ska bidra till att öka volymen närproducerad mat och fungera som en guide och garant för både restauranger, handlare och konsumenter. Lokalproducerat i Väst har ansvar för kvalitetssäkringen av de småskaliga producenterna. Västsvenska Turistrådets svarar genom projektet Västsvensk Mersmak för kvalitetssäkrings- och utvecklingsprogram av alla de lokala restauranger som ingår i projektet. Nämnden stödjer projektet med 1,5 miljoner kronor.
Socialt entreprenörskap ska utveckla idrottsföreningar
Den sociala ekonomin har en lång tradition och stor betydelse för samhällsutveckling och entreprenörskap i Sverige. Projektet Socialt entreprenörskap för lokal och regional utveckling går ut på att ta fram stödstrukturer för idrottsföreningar i Västra Götaland, för att på så sätt minska föreningarnas bidragsberoende och öka delaktigheten i den lokala utvecklingen. Projektet ska utbilda och informera föreningar, idrottsledare, förtroendevalda och personal om möjligheterna med socialt entreprenörskap. Det kan till exempel handla om att samordna sig med andra föreningar, arrangera servering och försäljning eller erbjuda öppen föreningsverksamhet, lokal samhällsservice och samlingslokaler. Regionutvecklingsnämnden ger 796 000 kr i stöd till ett förprojekt, för att kartlägga de lokala utvecklingssatsningar som görs bland idrottsföreningarna idag, samt hur behoven ser ut för framtiden.
Västra Götalandsregionen har tagit fram ett handlingsprogram för att främja utvecklingen av den sociala ekonomin. Läs mer på www.vgregion.se/socialekonomi.
Samarbetsprojekt för bättre infrastruktur i Skandinavien
En stor del, 8 miljoner, av Skandinaviens invånare bor inom den geografiska korridoren Oslo - Göteborg - Malmö/Köpenhamn. Förbättrad infrastruktur och minskade restider i korridoren är grunden i EU-projektet Corridor of Inovation and Cooperation (COINCO) North, men det syftar också till att skapa nya möjligheter för samarbeten inom till exempel näringsliv, utbildning och kultur. Ett flertal utredningar kommer att genomföras under projektettiden som ska förbättra kunskapen och stimulera samarbeten i korridoren, vilket i sin tur kan påverka beslut på nationell, regional och EU-nivå. Nämnden beslöt medverka med ungefär 1,8 miljoner kronor under tre år.
Du hittar handlingar, protokoll över samtliga beslut, kontaktuppgifter etc på
www.vgregion.se/run