Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2009-06-18 10:30


Västra Götalandsregionen ser positivt på Koenigsegg Groups köp av Saab Automobile


Västra Götalandsregionen ser positivt på Koenigsegg Groups köp av Saab Automobile. Det är ett viktigt besked inte bara för Trollhättan, utan för hela Västra Götaland och Sverige. Saab Automobiles VD Jan Åke Jonsson och hans medarbetare har gjort ett imponerande arbete i den här rekonstruktionsprocessen. Västra Götalandsregionen tror att det kan bli en vändpunkt för Saab och början på en spännande tid med nya möjligheter.

- Västra Götaland är centrum i det svenska fordonsklustret. Vi hoppas att Saabs verksamhet nu kan fortsätta och till och med utvecklas, till nytta för hela branschen och industrins position som europeiskt kluster, säger Roland Andersson, ordförande i regionstyrelsen.

Genom Koenigsegg Groups planerade engagemang i Saab Automobile finns det realistiska möjligheter att sätta affärsplanen i verket. Företaget har goda möjligheter att återta marknadsandelar. Saabs produkter bedöms vara attraktiva och svara väl mot konsumenternas efterfrågan. Men krisen är inte över.

- Vi befinner oss i en djup lågkonjunktur och svår finanskris som vi ännu inte ser slutet på. Därför är det svårt att bedöma hur lång Saabs och de andra fordonstillverkarnas kris kommer att bli. Även om det nu kommer nya starka och seriösa ägare kan de yttre omständigheterna vara sådana att en återhämtning låter vänta på sig, säger Kent Johansson, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

- Vi tror att Saab och övriga svenska fordonsbolag har goda förutsättningar att tillhöra de tillverkare som klarar av politikens och marknadens krav på fordon som klarar både ekonomiska och miljömässiga utmaningar, säger Kent Johansson.

Västra Götalandsregionens kommer att fortsätta arbeta långsiktigt för att öka fordonsindustrins utvecklingsmöjligheter i Västra Götaland. Ett viktigt steg i det arbetet är det nya programmet ”InMotion – kraftsamling för miljö, energi och hållbara transporter”, med en budget på 150 miljoner kronor, som regionutvecklingsnämnden tog beslut om i förra veckan. Vi har sedan tidigare en god dialog med Saab Automobile och andra företag inom fordonsindustrin och det kommer vi att fortsätta med. 



Kontaktperson: Roland Andersson, regionstyrelsens ordförande, tel: 0705-16 70 24
Kent Johansson, ordförande i regionutvecklingsnämnden, tel: 0705-37 03 40


Läs meddelandet som PDF