Regionutvecklingsnämnden beslutade idag om drygt 90 000 000 kronor till olika satsningar i Västra Götalandsregionen. Bland annat är nämnden med och finansierar drygt 15 000 000 kronor i ett nationellt kollektivtrafikcentrum för forskning och innovation om kollektivtrafik.
Regionförstoring, ökad tillgänglighet och attraktivitet, ökat fokus på resenären, strukturförändringar inom kollektivtrafikens organisering och ny kollektivtrafiklag från den 1 januari 2012 ställer nya och komplexa krav på kollektivtrafiksystemets olika aktörer. Kollektivtrafikcentrat, som man ännu inte beslutat var det ska ligga, kommer att bilda framtida nod för svensk forskning och projekt inom kollektivtrafikområdet. De tre regionala parterna Region Skåne, Stockholms Lokaltrafik och Västra Götalandsregionen har i ett gemensamt arbete formulerat kunskapsbehov inom kollektivtrafikområdet och de blir också tillsammans ansvariga för regionernas andel under den tvååriga uppbyggnadsfasen med start 2012 och därefter under en femårsperiod.
Centrat startar med fem kunskapsfält/områden som grundar sig på kollektivtrafikparternas upplevda kunskapsbehov. I det ingår fokus på politikens roll för att öka resandet och marknadsandelen, kollektivtrafiken i samhällsplaneringen, kundens perspektiv och ambitionen att öka marknadsandelen, rollerna för samverkan mellan operatör och myndighet samt utveckling av teknik och tjänster.
Övriga samarbetsparters är Trafikverket, VINNOVA, FORMAS och universiteten från de olika regionerna.
Kontakt om Kollektivtrafikcentrat:
Ulrika Bokeberg, tf Kollektivtrafikdirektör, tel. 070-263 09 95,
Helena L Nilsson, FoU chef, regionutvecklingssekretariatet, tel. 070-663 09 18.
Omställningsarbete Fyrbodal
Regionutvecklingsnämnden stödjer omställningsarbetet i Fyrbodal, där det ingår tre större projekt. Projekten erbjuder företagen i Fyrbodal hjälp med att hitta rätt finansiering till forskning och innovationsutveckling och förväntas på sikt leda till ökad förnyelse tillväxt och konkurrenskraft genom ökat antalet kommersialiserade utvecklingsprojekt. Totalt satsar nämnden 2 753 300 kronor på:
• Företagsutveckling genom coachinsatser i nya och befintliga företag
• Innovationssupport till Fordonskommunerna i Fyrbodal
• Kompetenscentrum för finansiering och innovationsutveckling
Nordens Ark utökar med Ekopark
Nordens Ark, ett av Västra Götalands större besöksmål med över 100 000 besökare per år, satsar nu på att bli ett sydsvenskt kunskapscentrum för tillämpad naturvård och ekologisk restaurering genom projektet Ekopark. Regionutvecklingsnämnden går in som huvudfinansiär till Ekoparken och avsätter 11 400 000 kronor. På sikt förväntas projektet leda till ökat antal besökare och ytterligare kunskap inom forskningsområdet artbevarande och restaurering. Ett av målen är att gynna hotade arter och den biologiska mångfalden genom att utanför djurparken återskapa 17- och 1800-talets öppna, artrika landskap som präglades av betande boskap. Under de kommande fem åren ska granplanteringar successivt avvecklas och övergå till betesmark för gamla lantraser.
Mistra Urban Futures för Hållbar stadsutveckling
Chalmers tekniska högskola leder projektet Mistra Urban Futures, ett centrum för hållbar stadsutveckling i nära samverkan mellan praktiker och forskare. Centrumet som ska vara en arena för utveckling och överföring av kunskap har tre fokusområden FAIR (Rättvisa städer), GREEN (Gröna städer) och DENSE (täta städer), som alla reflekterar de tre dimensionerna för hållbar utveckling. Regionutvecklingsnämnden beslutar att avsätta totalt 2 000 000 kronor till projektet 2012. Västra Götalandsregionen har medverkat och bidragit till utformningen av innehållet i projektet som sträcker sig över 12 år.
Satsningen Closer skapar nationell kraftsamling
Regionutvecklingsnämnden avsätter 2 000 000 kronor av regionala utvecklingsmedel för satsningen Closer, en nationell arena för demonstration, innovation och transportforskning på Lindholmen Science Park. Satsningen som är under uppstart är tänkt att stödja framtida forsknings- och utvecklingsprojekt både från industri och akademi och bidra till ökad transporteffektivitet. Closer ska samla svensk kompetens och vara en nationell resurs med finansiering från flera nationella myndigheter. Västra Götalandsregionen är en av huvudfinansiärerna, tillsammans med Vinnova, Trafikverket och industriparter.
Toppmöte om Europas havsfrågor till Göteborg
European Maritime Day i Göteborg 21-22 maj 2012 i Eriksbergshallen samlar EU-kommissionärer, ministrar och tjänstemän från hela Europa under två dagar för att diskutera hållbar maritim tillväxt- ”Sustainable growth from the oceans, seas and coasts; Blue Growth”. Under European Maritime Day står den integrerade havspolitiken i centrum. Den är ett relativt nytt politikområde för EU, skapat för att förbättra samordningen mellan länder och intressenter kring EU:s havsområden. Trycket på haven ökar, intressenterna är många – fiske, transporter, olje- och gasutvinning, vind- och vågkraft, turism/rekreation – och det räcker inte att havsfrågor behandlas sektorsvis. Dessa utmaningar tas upp under konferensen i Göteborg med utgångspunkt att tillväxt från havet och havsrelaterade sektorer ska vara hållbar. Värdar för det årliga EU-evenemanget som man fått i konkurrens med andra regioner/städer är Västra Götalandsregionen tillsammans med Göteborgs stad, svenska regeringen och EU-kommissionen. Regionutvecklingsnämnden finansierar konferensen med 2 500 000 kronor.
Du hittar handlingar, protokoll över samtliga beslut, kontaktuppgifter etc på
www.vgregion.se/run