Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-02-03 15:10


Regionutvecklingsnämnden stöttar biomedicinsk utveckling och grön sjöfart


Insatser kring hållbar miljö och utveckling var till stor del i fokus på regionutvecklingsnämndens möte den 3 februari. Miljöteknikföretag på export, miljöanpassad sjöfart och arbete mot marin nedskräpning var några av de projekt som beviljades stöd. Därutöver fick Regionutvecklingsnämnden information om planerade insatser för Trollhättan/Fyrbodal. 

Nämnden informerades om de insatser Västra Götalandsregionen och regeringen planerar i Fyrbodal och i regionen i samband med avvecklingen av Saab. Västra Götalandsregionen samarbetar med regeringen och flera aktörer i regionen. Genomförandet av utvecklingsinsatserna kommer att ske i befintliga organisationer. En arbetsgrupp ledd av Västra Götalandsregionen kommer att samverka kring kompetens- och utbildningsfrågorna och de 1 850 extra utbildningsplatser inom högskola, yrkeshögskola och yrkesvux som regeringen tillfört.
Bland näringslivsinsatserna nämndes: utvidgning av fordonskommunernas omställningsprojekt; det omfattar nu hela Fyrbodal + kommunerna Lilla Edet, Essunga och Grästorp. Andra insatser är förstärkning av Innovatum i Trollhättan, ett program för energi- och klimatteknik lett av Västra Götalandsregionen, förstärkning av riskkapital.
Västra Götalandsregionen vill också förbättra pendlingsmöjligheterna för de arbetssökande i Fyrbodal samt utveckla transportinfrastrukturen.

Miljöteknik på export
Ecoex 2012 får 995 877 kronor av regionutvecklingsnämnden för sitt arbete med att skapa goda exportförutsättningar för Västsvenska miljöföretag med potential att exportera miljöteknik. Målgruppen är främst små- och medelstora företag som av olika anledningar har svårt att utnyttja sin potential för export. Projektet har redan en upparbetad modell för utveckling av miljöteknikexport i Västra Götaland och genom arbetet har ett interregionalt och nationellt samarbete utvecklats med Skåne, Halland och Exportrådet. Samarbetet ger ett större totalt utbud av miljöteknikföretag att presentera för utländska intressenter. Dessutom gynnar kombinationen av de regionala exportfrämjarnas kännedom om lokal miljöteknikexpertis och Exportrådets stora internationella resurser möjligheterna att hitta rätt marknader för de företag som finns i Västsverige.

Västsvensk samverkan för biomedicinsk utveckling
Regionutvecklingsnämnden stöttar det långsiktiga satsningen GöteborgBIO 2.0 med
3 150 000 kronor under 2012. Projektet är en västsvensk samverkansplattform för biomedicinsk utveckling där Västra Götalandsregionen ingår tillsammans med AstraZeneca, Business Region Göteborg AB, Chalmers, Göteborgs universitet, Mölnlycke Health Care AB, Nobel Biocare AB och VINNOVA. GöteborgBIO har tre fokusområden: biomaterial, kardiovaskulära och metaboliska sjukdomar samt hälsoteknik.
Inom Västra Götaland har offentliga aktörer och universitet under de senaste målmedvetet arbetat tillsammans med utmaningar och möjligheter inom Life Science-området, bland annat genom den rapport som presenterades av Ingvar Carlsson förra året.
I ljuset av de presenterade omstruktureringarna inom AstraZeneca vill Västra Götalandsregionen understryka sitt fortsatta engagemang för att stötta medicinsk och klinisk forskning och utveckling. Detta så att akademi och sjukvård tillsammans kan bygga ett starkt samarbete med både stora och små företag inom Life Science.
Läs mer på: www.vgregion.se/regionutveckling 

Kunskapscentrum för avfallsfrågor - Waste Refinery
Waste Refinerys målsättning är att skapa ett internationellt konkurrenskraftigt kunskapscentrum för avfallsfrågor. Inom centrat utförs forsknings- och utvecklingsprojekt för optimal resurshantering av organiskt avfall. Man fokuserar framförallt på fyra kunskapsområden: systemanalys, tvärvetenskap och termisk respektive biologisk behandling. Centrat har många partners från företag, lärosäten och offentliga aktörer och institut. Energi och klimatteknik är prioriterade områden i det regionala Tillväxtprogrammet och som ett led i detta stödjer Västra Götalandsregionen centrat med 2 miljoner kronor under 2012.

Grön sjöfart- Clean Shipping Index
Det västsvenska projektet Clean Shipping har tagit fram ett helt nytt miljöindex (CSI) som innebär att stora transportköpare kan miljöbedöma hela rederier i sin upphandling. Tanken är att projektet internationellt ska etablera en marknadsdriven metod för att införa miljökrav inom sjöfarten för att minska hälso- och miljöskadliga utsläpp från fartyg till luft och vatten. Clean Shipping Index får 400 000 kronor av regionutvecklingsnämnden för att det stärker Västra Götalands ställning som marintekniskt kluster med inriktning på hållbar sjöfart. Tillsammans med aktörer inom rederinäringen, Göteborgs hamn, Chalmers/Lighthouse och marintekniska underleverantörer kan CSI medverka till att stärka Västra Götalands position som hållbar maritim region.

Ren kust i södra och norra Bohuslän
Projekten Ren kust i södra (Kungälvs kommun) och norra Bohuslän (Strömstads kommun) driver frågor om marin nedskräpning i Bohuslän och arbetar för att utveckla en hållbart finansierad miljö- och naturvårdsförvaltning för kust och skärgård i Bohuslän. Med gemensam kraft försöker de att få till en radikal minskning av skräpet för att bevara de höga natur- och miljövärdena i Bohuslän som är en förutsättning för besöksnäringens fortsatta positiva utveckling. Projekten bedrivs i nära samarbete med nationella och internationella aktörer, som har i uppdrag att genomföra Havsmiljödirektivet (gemensamma EU-regler) fram till år 2020. Projektet Ren kust i norra Bohuslän tilldelas 445 000 kronor och Ren kust i södra Bohuslän får 555 000 kronor.

Fortsatt stöd till regionalt serviceprogram på landsbygd och skärgård
Genom Västra Götalandsregionens treåriga program för service på landsbygden och i skärgårdsområden ska tillgången till offentlig och kommersiell service stimuleras. Detta är en förutsättning om medborgarna ska kunna bo och arbeta i hela länet och ha en god tillgänglighet till service i form av dagligvaror, drivmedel, bank- och postservice, skola och äldreomsorg. En utgångspunkt i serviceprogrammet är att hitta nya kreativa lösningar för att förhindra nedläggningen av den sista butiken på orten eller att finna samordningslösningar då kommersiell och offentlig service kan samverka. Serviceprogrammet som får 2 miljoner kronor i regionala utvecklingsmedel av regionutvecklingsnämnden under 2012.

Om regionutvecklingsnämnden

Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd har ansvaret för att finansiera en stor del av regionens insatser för att främja tillväxt och utveckling i Västra Götaland. Insatserna görs inom ramen för de olika strategier och program som finns, bland annat Vision Västra Götaland, tillväxtprogrammen och olika EU-program.

Regionutvecklingsnämndens hemsida

 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, 0703-67 95 80
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF