Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-11-22 17:00


Västra Götalandsregionen satsar på Wargön Innovation- nytt kunskapscentrum för återvinning av textilier


Regionutvecklingsnämnden tog på dagens sammanträde beslutet att satsa drygt 9,5 miljoner kronor till utvecklingen av ett kunskapscentrum i Wargön. Byggandet av demonstrationsanläggningen planeras att starta redan första kvartalet nästa år. Nästa steg är att bygga en anläggning som kan ta emot insamlad textil i Skandinavien. På sikt hoppas man få etableringar på drygt 30 000 kvadratmeter på Wargön vilket kan innebära 400-500 nya arbetstillfällen.

– Detta är en verksamhet som visar att hållbarhet som affärsidé ger ekonomisk utveckling. En satsning som denna är en del i ledningens arbete med omställning och bidra till ett breddat näringsliv och fler arbetstillfällen, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Uppbyggnaden av Wargön Innovation ses i ett femårsperspektiv, där samhällspartners, kompetenspartners från högskolor, universitet och forskningsaktörer samt industriella samarbetspartners ska kunna etablera sig under ett uppbyggnadsskede under 2013.

Kunskapscentret har föranletts av ett lokalt utvecklingsarbete om potential fanns för att skapa nya möjligheter för framtida verksamheter. En förstudie- Skogsindustri 2.0 pekade på utvecklingen av tekniker för framställning av textil med en bas av skogsråvara liksom återvinning av textilier som ett viktigt utvecklingsområde och intressant forskning som står nära kommersiella genombrott.

– Just detta projekt föddes som ett frö i spåren av en nedlagd pappersfabrik med bildligt talat vatten och näring från Vänersborgs kommun och olika regionala aktörer. Nu kan det på riksnivå bli ett helhetstänk som sätter min kommun, Västra Götalandsregionen och Sverige på miljö-, teknik- och innovationskartan säger Vänersborgs kommunalråd Gunnar Lidell.

Innovationer för nya material har förutom de vanliga svårigheterna kring entreprenörskap och kapitalförsörjning ofta en stor utmaning i att ta sig från labb till industriell verksamhet. Med Innovatums arbetssätt som modell blev idén om etablering kring ett nationellt centrum en viktig del av utvecklingsprocessen.

– Vi på Innovatum var för tre år sedan med och tog fram idéer för hur man skulle kunna utveckla nya verksamheter på Wargön. Därför är det väldigt roligt för oss att det nu har landat i något konkret som kommer att utveckla både området och Västsverige, kommenterar Innovatums VD Tore Helmersson.

Wargön Innovations affärsidé är att erbjuda kunskap och infrastruktur inom tillämpad process- och produktionsteknik för att underlätta och ta fram av materialinnovationer från forskningslabb till kommersiella pilotvolymer. I sin tur handlar det om att utveckla nya process- och produktionsmetoder, men innan de är bevisade har innovationen mycket svårt att nå marknaden. En idé om ett nytt material når sällan intresse från marknaden om den inte just åtföljs av en bevisad process- och produktionsteknologi.

Re: newcell AB är först ut med att utveckla sin verksamhet på Wargön. Bolaget äger en spännande teknologi som innebär att en bred återvinning av kläder och hemtextil blir möjlig med återföring av fiber till nya kläder.

Göteborg värd för Nobel Week Dialogue nästa år

En annan viktig satsning som nämnden beslutade om var Nobel Week Dialogue. Det är en tvärvetenskaplig konferens inom ramen för Nobelveckan som öppnar upp unika dialogmöjligheter med Nobelpristagare och världsledande experter. Den 9 december i år hålls den i Stockholm. Men nästa år står alltså Göteborg som värd, där Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad har inlett ett samarbete med Nobel Media.

Nobel Week Dialogue

För övriga ärenden och beslut besök regionutvecklingsnämndens hemsida, vgregion.se/regionutveckling. Där finns ett justerat snabbprotokoll efter nämndens möte. Nämndprotokoll publiceras cirka en vecka efter nämndsammanträdet.


 



Kontaktperson: Birgitta Losman, regionutvecklingsnämndens ordförande, 0703-67 95 80
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 070-8630732


Läs meddelandet som PDF