Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-10-07 12:00


Regionpolitiker kritiska till förslag om nedläggning av järnvägssträckor i Västsverige


Angående Trafikverkets pressmeddelande den 2 oktober om järnvägssträckorna Munkedal-Lysekil och Mellerud-Billingsfors.

Trafikverket har föreslagit att underhållet av järnvägen på rubricerade sträckor ska upphöra, vilket kan innebära att det från årsskiftet inte längre blir möjligt att köra någon trafik på banorna.

- Jag är förvånad över Trafikverkets förslag, säger Leif Blomqvist, ordförande i Beredningen för hållbar utveckling och ansvarig för infrastrukturfrågor i Västra Götaland. Regeringen ger i den nationella transportplanen stöd till Trafikverket för att man ska kunna satsa även på den här typen av järnvägar, som banan Mellerud-Billingsfors. Den används och är viktig för näringslivet i Dalsland.

Västra Götalandsregionen kom nyligen överens tillsammans med kommuner och Trafikverket Region Väst om att genomföra en utredning om reinvesteringsbehov och kostnader.

- När det gäller Lysekilsbanan är Trafikverket medvetna om att vi tillsammans med kommunen har idéer om både malmtransporter och utveckling av området vid Lyse, vilket förutsätter en fungerande järnväg, menar Leif Blomqvist.

- De här mindre järnvägarna är viktiga i de ansträngningar som region, kommuner och näringsliv gör för att skapa fler jobb och ökad hållbarhet i Västra Götaland, konstaterar Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden. Vi ifrågasätter om det är rimligt att hantera så viktiga frågor med den snäva tidplan och bristfälliga dialog som Trafikverket redovisar i sitt pressmeddelande.

 

 

 

 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland, mobil 070-367 95 80
Leif Blomqvist, ordförande i Beredningen för hållbar utveckling Västra Götaland, mobil 070-731 84 50


Läs meddelandet som PDF