Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-01-31 15:25


Smarta energinät ger konsumenterna större kontroll över energianvändningen


Vid dagens möte, som ägde rum i Dals-Ed, tog regionutvecklingsnämnden beslut om totalt 12 miljoner kronor till utvecklingssatsningar i Västra Götaland. En av satsningarna handlar om smarta energinät.

Ökande andel förnybara energikällor i energisystemet medför en mer oregelbunden energitillförsel. För att hantera det behöver framtidens elnät vara ”smarta” och ge användarna, såväl industriföretag som enskilda hushåll, större kontroll över sin energikonsumtion. Exempelvis genom att minska energianvändningen vid de tider på dygnet då belastningen på nätet är som högst, och därmed även dyrast.

Västra Götalandsregionen medverkar till en satsning för att stimulera innovation och marknadsföra kunskap, kompetens och teknik kring smarta nät i Västra Götaland. Satsningen, som drivs av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, har tidigare beviljats 3,2 miljoner kronor under perioden 2011 – 2013. Nämnden beslöt att fortsätta stödja satsningen med 1 100 000 kronor under 2014.

Hållbart vattenbruk

Västra Götaland är nationellt centrum för den maritima sektorn, med tiotusentals sysselsatta och flera tusen företag inom bland annat sjöfart, marin teknik, båtproduktion, fiskenäring och kustturism. Projektet Vattenbrukscentrum Väst arbetar för att utveckla sektorn i en mer hållbar riktning. Verksamheten fungerar som en samverkansplattform mellan forskning, näringsliv och myndigheter. Fiskenäringen, med problem kring till exempel överfiskning, är ett exempel på område där det är angeläget att driva på utvecklingen i en mer hållbar riktning. Regionutvecklingsnämnden beslöt stödja projektet med 2 045 044 kronor. Projektet har tidigare beviljats 1 389 000 kronor i stöd under perioden 2011 - 2013.

Satsningarna vid dagens nämndmöte ligger i linje med den nyligen antagna strategin Västra Götaland 2020. Den sätter ramarna för det gemensamma tillväxt- och utvecklingsarbetet i Västra Götaland till år 2020.

Läs mer: www.vgregion.se/vg2020

Lista på besluten i korthet finns på www.vgregion.se/run

Följ oss på Facebook: www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland

Följ oss på Twitter: www.twitter.com/UtvecklingVG



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden,
Tel: 0703-67 95 80

Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör,
Tel: 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF