Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-05-27 17:30


Smarta textilier får 56 forskningsmiljoner


 - Det är med stor glädje som vi tar emot beskedet att Vinnova idag har beslutat att utse Smart Textiles till vinnare bland fem konkurrerande kluster i Vinnväxt-tävlingens final, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Det statliga forskningsbidraget från Vinnova ger Smart Textiles 56 miljoner- sju miljoner per år under åtta år. Västra Götalandsregionen har dessutom för avsikt att finansiera Smart Textiles med 3 miljoner kronor per år som ett led i sin satsning på strategiskt viktiga områden i Västra Götaland.

- Den starka regionala uppslutningen har gett resultat, fortsätter Bertil Törsäter. Vinnovas positiva besked idag visar att vi arbetar på rätt sätt i Västra Götaland med att stärka våra regionala forsknings- och innovationsmiljöer. Högskolan i Borås har visat prov på sin förmåga att utveckla ett starkt koncept av olika högskolekompetenser och att vinna näringslivets förtroende för långsiktiga forsknings- och utvecklingsinsatser.

Smart Textiles samlar forskare och företag inom bland annat textil- och modedesign, fiberteknologi, trikå- och vävteknik och textila processer. Satsningen går ut på att bli världsledande inom smarta textiler som bygger på avancerad forskning och teknologi. Användningsområdena är många. Ett område med stor potential för smarta textilier är vården. Bland annat har man tagit fram temperaturreglerade fibrer, nanofibrer för sårläkning och textilier som kan mäta puls.

Fakta
Västra Götalandsregionen arbetar för att stärka Västra Götalands framtida förutsättningar för tillväxt och utveckling. Läs mer om arbetet här
 

Vinnova är en statlig myndighet för forskningsfinansiering som ska bidra till att höja tillväxten och välståndet i Sverige. Vinnovas speciella ansvarsområde är innovationer kopplade till forskning och utveckling- det vill säga nyskapande, framgångsrika produkter, tjänster eller processer med vetenskaplig bas. Programmet Vinnväxt främjar hållbar tillväxt genom att utveckla internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och innovationsmiljöer inom specifika tillväxtområden. Programmet förutsätter en aktiv medverkan av aktörer inom näringsliv, forskning, politik och offentlig verksamhet. 
Länk Vinnova

 

Länk Smart Textiles

Länk Högskolan i Borås



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel 0708-630732
Lave Thorell, ansvarig handläggare, tel 0709-301668


Läs meddelandet som PDF