Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-11-24 09:30


Stark konjunkturuppgång i Västra Götaland


Konjunkturen har fortsatt att förbättras sedan i våras. Näringslivet har passerat gränsen för normalkonjunktur och förväntas närma sig en högkonjunktur till våren 2011. Uppgången omfattar samtliga delregioner och branscher. I sex av åtta branscher är konjunkturläget bättre i Västra Götaland än i övriga landet.

– Det är mycket glädjande att för andra halvåret i rad presentera en konjunkturbarometer där alla kurvor pekar åt rätt håll. Den konjunkturuppgång som vi sett sedan i våras har nu även gett tydliga avtryck i sysselsättningsstatistiken. Tredje kvartalet i år är 15 600 fler sysselsatta i Västra Götaland jämfört med motsvarande kvartal 2009, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Fyra av tio företag nyanställer
Sysselsättningen i näringslivet har som förväntat ökat starkt det senaste halvåret. Sedan i våras har 41 procent av företagen ökat antalet anställda, medan 14 procent har minskat personalen. Till våren förväntas uppgången i sysselsättningen fortsätta. 38 procent av företagen planerar att nyanställa medan endast nio procent planerar att dra ner på personalen. Samtliga branscher avser att utöka personalstyrkan. Störst förutses ökningen bli för konsultbranschen där två av tre företag planerar nyrekrytereringar.  

Bäst konjunktur i Göteborgsregionen och Sjuhärad
Trots den starka återhämtningen i samtliga delregioner är den regionala konjunkturbilden fortfarande något splittrad. Göteborgsregionen ligger tillsammans med Sjuhärad i topp på konjunkturkurvan, båda med index +19. Skaraborg ligger på +12, medan Fyrbodal sackar efter med ett index på +6. Trots en stark uppgång i Fyrbodal har utvecklingen varit något sämre än vad företagen förutspådde i våras. 

Konjunkturindex för Västra Götaland samt delregionerna

Våren 2010 Hösten 2010 Våren 2011 (prognos)
Västra Götaland -3 +17 +34
Göteborgsregionen +3 +19 +36
Sjuhärad -1 +19 +38
Skaraborg -15 +12 +27
Fyrbodal -15 +6 +22

Mer information om de delregionala prognoserna finns på www.vgregion.se/konjunktur

Bättre konjunktur i Västra Götaland än i riket
En jämförelse mellan Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer för riket och konjunkturbarometern för Västra Götaland visar på en starkare konjunktur i Västra Götaland. Den så kallade konfidensindikatorn* är högre i Västra Götaland i sex av åtta jämförbara branscher.
*Konfidensindikatorn är en sammanvägning av företagens uppgifter om den totala orderstocken, nuvarande färdigvarulager och förväntningarna på produktionsvolymen.

Stark återhämtning inom tillverkningsindustrin
Tillverkningsindustrins återhämtning tog rejäl fart runt årsskiftet och konjunkturförstärkningen har fortsatt sedan dess. Uppgången drivs av både export- och hemmamarknaden. Produktionsökningen gör att företagen nu börjar nyanställa. Efterfrågan förutspås fortsätta att öka kraftigt under första halvåret 2011, vilket för med sig fortsatta nyrekryteringar.

Den kraftiga konjunkturnedgången inom transportmedelsindustrin, som började 2008, fortsatte under första halvan av 2009. Under hösten 2009 visades tydliga tecken på att en återhämtning var på gång. Den bilden har i hög grad bekräftats under 2010. Orderingång och produktion har växt i rask takt. Kapacitetsutnyttjandet ligger dock fortfarande på en relativt låg nivå. Framtidsoptimismen är stark. Hälften av företagen tror på bättre tider under första halvåret 2011 och hälften räknar med oförändrat läge.  

Högkonjunktur inom bilhandel
Tredje kvartalet i år ökade antalet nyregistrerade personbilar med 51 procent i Västra Götaland, jämfört med motsvarande kvartal 2009. Läget för bilhandeln är nu det bästa på flera år och det pekar fortsatt uppåt. Konjunkturindex ligger på +46, vilket motsvarar en högkonjunktur och det bästa läget av samtliga undersökta branscher. Optimismen består inför våren och allt talar för att uppgången fortsätter.

Byggkonjunkturen lyfter
Byggandet var oförändrat under första halvåret 2010, jämfört med halvåret innan. Under andra halvåret 2010 ser byggandet ut att komma igång och öka kraftigt. Det stärkta orderläget har fått företagen att börja nyanställa och nästan hälften har nyrekryterat sedan i våras. Konjunkturuppgången inom bygg förväntas fortsätta under våren 2011.

Stort behov av personal i konsultbranschen
Konjunkturen för konsultbranschen har fortsatt att stärkas. 58 procent av företagen har nyanställt sedan i våras, medan bara 11 procent har dragit ned på personalen. Företagen i konsultbranschen tror på en kraftig konjunkturuppgång till våren. Många företag upplever dock brist på kvalificerad personal, vilket kan bromsa uppgången. 59 procent av konsultföretagen uppger att de har svårt få tag på personal med branschkompetens och 35 procent uppger att detta är ett hinder för tillväxt. 

Konjunkturbarometern i sin helhet finns på www.vgregion.se/konjunktur
 

# # #

Konjunkturindex kan variera från –100 till +100. Värdet 0, med en toleransgräns på ±15 innebär en s.k. normalkonjunktur. –100 anger en nattsvart lågkonjunktur och +100 står för en överhettad högkonjunktur. Gränserna för lågkonjunktur och högkonjunktur kan schablonmässigt sättas till index –40 respektive +40.

Konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom tillverkningsindustri, byggverksamhet, uppdragsverksamhet (konsultföretag), bilhandel, samfärdsel, sällanköpshandel och partihandel. Svarsfrekvensen är traditionellt hög, denna gång 94 procent. Undersökningen ger en totalbild för hela Västra Götaland och har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Höstens mätning, där svaren från företagen samlats in under andra halvan av september och oktober, avser utfallet för första halvåret 2010, en nulägesbeskrivning för hösten 2010 och en prognos för första halvåret 2011. Konjunkturbarometern för Västra Götaland görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Konjunkturbarometern har genomförts sedan våren 1996, bortsett från ett uppehåll under 2001.

 

 



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 070-863 07 32, Mats Granér, analyschef, 070-570 09 34, Bo Sandén, Statistiska Centralbyrån, tel 070-629 46 94


Läs meddelandet som PDF