Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-03-20 17:15


Regionutvecklingsnämnden 20 mars

Stöd till energismart projekt för vindkraft på fartyg


Vid dagens möte tog regionutvecklingsnämnden beslut om totalt drygt 20 miljoner kronor till utvecklingssatsningar i Västra Götaland. En av satsningarna är ett Chalmersprojekt för att vidareutveckla tekniken kring vindkraftverk på fartyg. Nämnden beslutade även om stöd till såväl åtgärder för bättre service på landsbygden, som till ett nordiskt samarbete kring entreprenörskap.

Vindkraft på fartyg minskar bränsleförbrukningen
Genom vindkraftverk på fartyg går det att spara på bränsleförbrukningen och därmed minska utsläppen. Chalmers driver ett projekt för att utveckla tekniken, som i dagsläget visar på en potential på upp till 16 procents bränslebesparing. Regionutvecklingsnämnden har tidigare medfinansierat satsningen och tog idag beslut om ytterligare 1,5 miljoner kronor. 

Service på landsbygden
Drygt en tredjedel av Västra Götalands invånare bor på landsbygden. För att skapa attraktiva livs- och boendemiljöer i alla delar av Västra Götaland har Västra Götalandsregionen, på uppdrag av regeringen, tagit fram ett regionalt serviceprogram för åren 2014 – 2018. Syftet med programmet är att säkra tillgången till kommersiell och offentlig service för boende och näringsliv. Programmet har tagits fram med utgångspunkt i föregående program (2010 – 2013) och utifrån de erfarenheter som gjordes då. Vid dagens sammanträde beslutade regionutvecklingsnämnden att föreslå regionfullmäktige att anta programmet. Nämnden beslutade också om två miljoner kronor för att genomföra de åtgärder och projekt som tas upp i programmet.

Nordiskt samarbete kring entreprenörskap
Norden anses ligga i toppskiktet när det gäller innovationsarbete. Projektet Nordisk Entreprenörskapsplattform har sin grund i Chalmers entreprenörsskola och går ut på att stärka det nordiska samarbetet kring entreprenörskap och innovation. Regionutvecklingsnämnden medfinansierar projektet med 2,7 miljoner kronor.

Samtliga handlingar och lista på besluten i korthet finns på www.vgregion.se/run

Följ oss på Facebook- www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland

 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, tel. 0703-67 95 80
Agneta Mårdsjö, näringslivschef, tel. 070-375 19 23


Läs meddelandet som PDF