Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-09-15 09:50


Stöd till forskning och utveckling lyfter företag


Idag öppnar den tredje ansökningsomgången till FoU-kortet, Västra Götalandsregionens satsning på forskning och utveckling i små och medelstora företag. Fram till den 31 oktober kan företag i Västra Götaland söka stöd.

Satsningen syftar till att stärka företagens konkurrensförmåga genom att få fler att satsa på forskning och utveckling. FoU-kortet finns i två olika typer. Det mindre, FoU-kort Bas, är på max 35 000 kronor och ska användas för att identifiera ett företags behov av forsknings- och utvecklingsinsatser. Det större, FoU-kort Avancerat, är på max 500 000 kronor och ska gå till konkreta utvecklingsprojekt kring allt från tekniska lösningar, affärsmodell, design eller organisation. Insatserna ska göras i samarbete med högskolor, universitet och forskningsinstitut och för båda korten krävs att företagen själva står för en lika stor insats, i pengar eller i tid.

Ansökningsomgång två, som ägde rum under våren, har lett till att flera nya forskningsinsatser tagit fart runt om i Västra Götaland. Bland annat kring effektivisering av lättmetallteknik, optimering av solljussystem och utveckling av ytbehandling för trägolv.
Ett av företagen som fick stöd var Xylophane som startade 2004 och som utvecklar ett så kallat barriärmaterial till förpackningar. Det hindrar syre, fett och arom att tränga igenom och innebär bland annat att matvaror kan få längre hållbarhetstid. Materialet är också biologiskt nedbrytbart och kan ersätta ytbeläggningar och filmer som är baserade på plast och aluminium.
- Vi använder stödet till materialutveckling. Nu har vi råd att ta hjälp av en extern part som har kunnande inom ett visst område, och som även har utrustning som vi inte har själva. Utan FoU-kortet hade vi varit tvungna att avvakta med det här steget i företagets utveckling, konstaterar vd Håkan Grubb.

FoU-kortet innefattar totalt 10 miljoner kronor och nuvarande ansökningsomgång är den sista av tre under 2009-2010. Satsningen är en del i ett större program, InMotion, som är en kraftsamling på hela 150 miljoner för att stimulera och skapa förutsättningar för utveckling och företagande inom miljö, energi och hållbara transportlösningar. Ansökningar som bidrar till en ekologiskt hållbar utveckling prioriteras.

Se www.vgregion.se/fou-kortet för mer info.



Kontaktperson: Marcus Nordanstad, tel 073-960 32 58


Läs meddelandet som PDF