Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-02-28 11:10


Stöd till forskning och utveckling lyfter företag


Den 1 mars öppnar en ny ansökningsomgång av FoU-kortet, Västra Götalandsregionens satsning på forskning och utveckling i små och medelstora företag. Fram till den 8 april kan företag i Västra Götaland söka stöd för att utveckla sina goda idéer.

Satsningen syftar till att få fler små och medelstora företag att satsa på forskning och utveckling och på så sätt stärka konkurrensförmågan. FoU-kortet finns i två olika typer, FoU-kort Bas och FoU-kort Avancerat. Ansökningsomgången gäller FoU-kort Avancerat, där företagen kan söka stöd på max 500 000 kronor till konkreta forsknings- och utvecklingsprojekt. FoU-kort Bas, på max 50 000 kronor, är öppet för ansökningar löpande under året. Företag kan söka FoU-kort Bas för att identifiera vilken typ av insats som behövs för att möta ett specifikt problem eller en möjlighet. Om analysen visar på en genomförbar idé kan företaget sedan söka FoU-kort Avancerat för att genomföra projektet.

Ger möjlighet att samarbeta med forskare
Såväl FoU-kort Bas som Avancerat ska genomföras i samarbete med en verksamhet med vana av forskningsarbete, till exempel en högskola eller ett forskningsinstitut.
– Med det här stödet hoppas vi att fler mindre företag vågar satsa på forskning och utveckling. Jag vet av egen erfarenhet som företagare att det är svårt att få tid och pengar till mer än företagets dagliga drift. Genom att ge den ekonomiska möjligheten att samarbeta med forskare på institut, universitet och högskolor förbättras dessutom kunskapsöverföringen mellan företag och akademi, säger Birgitta Losman, regionutvecklingsnämndens ordförande.

FoU-korten kan användas till forskningsinsatser av såväl produkter och tjänster som processer. 
– Det kan handla om insatser kring rena tekniska lösningar men också kring till exempel affärsmodell, design eller organisation, förklarar Marcus Nordanstad, projektledare.

För båda korten krävs att företaget medfinansierar med 50 procent, i tid eller pengar. Ansökningar som bidrar till en mer hållbar och energieffektiv produktion och konsumtion prioriteras.

Hittills har 41 företag fått ta del av FoU-kortet
Över 100 ansökningar kom in under tre ansökningsomgångar under 2009 och 2010, varav 41 fick medel till att utveckla sina företag. 17 företag fick FoU-kort Avancerat och 24 fick FoU-kort Bas, om sammanlagt nästan 9 miljoner kronor. Satsningen har lett till att flera nya forskningsinsatser tagit fart runt om i Västra Götaland, bland annat kring energieffektiv torkning av träflis, miljövänliga matförpackningar och effektivisering av lättmetallteknik.
– En hög innovationsnivå är viktigt för att företagen ska kunna konkurrera internationellt och för att skapa god ekonomisk utveckling i Västra Götaland. Därför vill vi stötta näringslivet till att förverkliga sina goda idéer, avslutar Birgitta Losman.

Läs mer om satsningen och om några av företagen som hittills fått stöd på www.vgregion.se/fou-kortet



Kontaktperson: Birgitta Losman (MP), ordförande i regionutvecklingsnämnden: 070 -367 95 80
Marcus Nordanstad, projektledare: 031-63 09 86, 073-960 32 58


Läs meddelandet som PDF