Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2010-12-08 12:10


Stöd till stor vindkraftsatsning vid regionutvecklingsnämndens sista möte


Igår tisdag tog regionutvecklingsnämnden beslut om drygt 63 miljoner i stöd till olika verksamheter och utvecklingsprojekt. Flera av besluten togs inom ramen för InMotion, som är Västra Götalandsregionens satsning på totalt 150 miljoner kronor för att stimulera omställning och hållbar utveckling inom näringslivet i Västra Götaland. Ett urval av besluten beskrivs nedan. Sammanträdet var det sista för sittande regionutvecklingsnämnd.

Centrum på Chalmers ska få fart på vindsnurrorna
Det finns ett stort intresse från vindkraftsindustrin i Sverige att starta tillverkning av vindkraftverk i större skala. Chalmers har, tillsammans med energimyndigheten, industrin och Västra Götalandsregionen, startat upp ett forskningscentrum kring vindkraftteknik. Det är den första samlade satsningen på industriell vindkraft i Sverige. Västra Götalandsregionen har hittills finansierat centret med 10 miljoner och beslutade vid dagens möte att bidra med 11 miljoner till för att stärka centret ytterligare. Satsningen ska utvidga verksamheten med bättre möjligheter till testverksamhet.

Flera satsningar inom det maritima området
Västra Götaland är ett centrum för maritima frågor. Här finns Göteborgs hamn, centrum för forskning och utveckling kring havsmiljö och marin utveckling, liksom Sveriges fiskecentrum. Västra Götalandsregionen har tagit fram en maritim strategi och flera av besluten vid dagens nämnd handlade om att stärka sektorn.
– Chalmers tekniska högskola ska starta ett svenskt centrum för att stödja forskning och utveckling inom vågenergiområdet.  På centret ska forskargrupper och företag tillsammans lösa de utmaningar som industrin står inför. Regionutvecklingsnämnden stödjer satsningen med 2 miljoner kronor.
– Föreningen Kungsfenan bidrar till utveckling av hållbar fiskerinäring genom att uppmärksamma, sprida kunskap om och premiera goda exempel inom fiskerinäringen – genom seminarium och andra event. Kungsfenan får 500 000 kronor i medfinansiering.
– Mare Novum är ett forskningscentrum vid Göteborgs universitet som hjälper till att få marina idéer och projekt att bli till nytta i samhället genom affärsutveckling och företagsetablering. Här pågår ett nära samarbete med det lokala marina näringslivet i Bohuslän kring tre fokusområden där det finns särskilt goda möjligheter till framgångsrik utveckling; vattenbruk, miljöteknik och bioteknik. Regionutvecklingsnämnden stödjer projektet med nära 1,7 miljoner kronor.

Framtidens entreprenörer
Föreningen Framtidsfrön får 650 000 kronor i stöd till sitt arbete med att utveckla barns och ungdomars företagsamhet. Verksamheten erbjuder skolor fortbildning, nätverksträffar, en interaktiv kunskapsbank och andra verktyg som hjälper pedagogerna med det praktiska arbetet i klassrummet.

Stöd för dataspelsföretag
På Gothia Science Park i Skövde gror idéer kring utveckling av dataspelsbranschen. Projektet Vertikal för dataspelssektorn hjälper nya företag inom dataspelsbranschen att växa snabbt och med kvalitet. Projektet ger bland annat olika typer av stöd kring affärsutveckling, exportsatsningar och juridik och tillhandahåller även olika typer av utrustning för att underlätta för nya idéer och produkter. Regionutvecklingsnämnden stödjer satsningen med drygt 1 miljon kronor.

Nordiska Akvarellmuseet växer
Nordiska Akvarellmuseet utnämndes till årets museum 2010. Det motiverades bland annat med museets höga kvalitet, museets roll i lokalsamhället och de höga publiksiffrorna. Akvarellmuseet spelar en viktig roll för besöksnäringen och attraherar ett stort antal besökare, i genomsnitt 180 000 per år. Nämnden beslöt om 14 miljoner kronor till att bygga ut museet med en konsthall, arbetsutrymmen för forskare, fördubbling av barnateljén och möjligheter till utökad verksamhet.

Mötesplats för kreativ näring
Innovatum får nästan 3,2 miljoner kronor i stöd till att etablera en mötesplats för kreativa näringar. Mötesplatsen ska genom aktiviteter för samverkan, kunskapsöverföring, kompetensutveckling, gemensamma affärsprojekt och nätverk skapa förutsättningar för tillväxt i små och medelstora företag inom kreativa näringar. Mötesplatsen ska även stimulera till samarbeten med företag inom andra branscher. Projektet har utvecklats i nära samarbete med Västra Götalandsregionens handlingsprogram för att näringslivsutveckla kultursektorn

Ansvarstagande som drivkraft
CSR Västsverige får 3 miljoner kronor i stöd till sin verksamheten. CSR, förkortningen för Corporate Social Responsibility, handlar om att företag och andra organisationer bör och faktiskt tjänar på att ta ett samhällsansvar utöver sin ordinarie affärsidé eller sitt ordinarie uppdrag. CSR Västsverige bildades av Västra Götalandsregionen 2008, och består idag av 90 medlemsföretag och organisationer.

Länk till protokoll över samtliga ärenden och beslut

Länk till information om nya ledamöter i regionutvecklingsnämnden 



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF