Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-09-12 09:00


Storsatsning på fiber i Västra Götaland


Företagens och hushållens tillgång till bredband med hög kvalitet och kapacitet har stor betydelse för möjligheterna till en positiv utveckling i hela Västra Götaland. Efter att ha godkänts av EU-kommissionen påbörjas nu en storsatsning som Västra Götalandsregionen och kommunerna står bakom.

Satsningen är inriktad på de områden i Västra Götaland som har minst förutsättningar för kommersiell bredbandsutbyggnad. Totalt handlar det om 300 miljoner kronor som kommunerna och Västra Götalandsregionen tillsammans satsar under fem år.
– Västra Götalandsregionens och kommunernas vilja att göra en så stor satsning beror på att vi anser att möjligheterna till god bredbandsuppkoppling i hela länet är avgörande för möjligheterna att bo och driva verksamhet i glesbebyggda områden. Modern uppkoppling är en av de viktigaste framgångsfaktorerna för såväl små som stora företags konkurrenskraft, säger Birgitta Losman, regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Satsningen har behövt EU-kommissionens godkännande
Det var i september 2009 som Västra Götalandsregionen tog ett beslut om att stödja bredbandsutbyggnaden i länet med 30 miljoner kronor per år under en femårsperiod. Kommunerna bistår med lika mycket och bredbandsleverantörer bjuds in att delta finansiellt i utbyggnaden. Såväl Västra Götalandsregionen som regeringen har bedömt att stödet behöver godkännas av EU-kommissionen, en process som dragit ut på tiden, men som nu är i hamn.

Kompletterar statens satsningar
Satsningen följer den regionala bredbandsstrategin och kompletterar de satsningar som staten gör. Som jämförelse kan nämnas att regeringen nyligen beslutat anslå 500 miljoner under en treårsperiod för att stödja utbygganden av bredband i hela landet. För att få del av det regionala stödet behöver kommunerna ta fram så kallade IT-infrastrukturprogram, med mål och aktiviteter kring sin bredbandssituation. I dagsläget är drygt hälften av länets kommuner igång med planeringsarbetet, eller redan klara för att påbörja sina upphandlingar av fiberutbyggnad. Det regionala stödet gör det möjligt att skapa nya fiberpunkter i glesbebyggda delar av länet, vilket i sin tur kommer att underlätta för boende att starta fiberföreningar och därmed kunna få del av statens olika bredbandsstöd som riktas direkt mot hushållen.
– Behovet av en fortsatt bredbandsutbyggnad i Västra Götaland är mycket stort och kommunernas engagemang i bredbandsfrågan är både glädjande och en förutsättning för att vi tillsammans ska lyckas skapa en god tillgänglighet i hela länet, avslutar Birgitta Losman.
Mer information finns på www.vgregion.se/bredband



Kontaktperson: Birgitta Losman (MP), ordförande i regionutvecklingsnämnden, tel 070 -367 95 80
Rolf Thor, chef infrastruktur, regionutvecklingssekretariatet, tel 070-320 63 58


Läs meddelandet som PDF