Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-02-13 11:00


Storsatsning på internationellt forskarutbyte


Den 15 februari lanserar Västra Götalandsregionen ett nytt internationellt program för forskare, Mobility for Regional Excellence, MoRE. Programmet är skräddarsytt efter Västra Götalands behov och forskningsmiljöer.

Hösten 2012 öppnades en möjlighet att söka finansiering från EU för internationellt forskarutbyte. Västra Götalandsregionen mobiliserade krafterna och landade, i tuff konkurrens, hem 11 miljoner kronor. Utöver EU:s finansiering satsar Västra Götalandsregionen 16 miljoner kronor på MoRE. Satsningen på ett regionalt utbytesprogram för forskare är det första i sitt slag i Sverige och innebär att erfarna forskare från Västra Götaland, under ett år, får möjlighet att skaffa nya erfarenheter utomlands. Västra Götalands forsknings- och innovationsmiljöer kommer också ha möjlighet att rekrytera framstående gästforskare utomlands, som spenderar ett år här.

Den forskning som är aktuell inom MoRE ska ta sig an samhällsutmaningar som Västra Götaland och resten av världen står inför. Forskningen ska ha koppling till något av Västra Götalands styrkeområden, till exempel life science eller hållbara transporter. Programmet ska skicka och ta emot totalt 18 forskare under programtidens fyra år.
- Internationella forskarutbyten är viktiga för att främja kreativitet och kvalitet inom forskningen. De bidrar till ett inflöde av nya influenser, nya metoder och nya forskningsfrågor. Förhoppningen är att det kommer att skapas långsiktiga och strategiska samarbeten mellan forsknings- och innovationsmiljöer i Västra Götaland och utomlands, kommenterar Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör Västra Götalandsregionen.

Västra Götalands forskning i världsklass
Västra Götaland ligger i toppskiktet i Europa när det gäller näringslivets investeringar i forskning och utveckling. Mycket av forskningen står de stora företagen för, ofta i samverkan med den forskning som sker vid våra universitet, högskolor och institut.
- Stark forskning är en av de långsiktigt viktigaste frågorna för Västra Götalands utveckling. En hög nivå på forskningen stärker Västra Götalands forsknings- och innovationsmiljöer och bidrar också till att stärka företagens innovationsförmåga och konkurrenskraft, regionutvecklingsnämndens ordförande Birgitta Losman.
www.vgregion.se/more

MoRE är ett konkret verktyg för att realisera målsättningarna i den nyligen antagna strategin Västra Götaland 2020. Den sätter ramarna för det gemensamma tillväxt- och utvecklingsarbetet i Västra Götaland till år 2020.
www.vgregion.se/vg2020

 



Kontaktperson: Lisa Belfrage, programansvarig MORE, Västra Götalandsregionen, tel 070-082 43 41


Läs meddelandet som PDF