Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-06-26 16:39


Regionutvecklingsnämnden 26 juni 2014

Storsatsning stärker dataspelsbranschen i Västra Götaland


Idag tog regionutvecklingsnämnden beslut om nära 56 miljoner kronor till utvecklingssatsningar i Västra Götaland. Ett av projekten handlar om dataspelsbranschens fortsatta utveckling och tillväxt, med ambitionen att bli europaledande. Åtta miljoner kronor går till projekt på SLU i Skara, för att stärka lantbruksnäringen.

Dataspelsbranschen har under de senaste tio åren haft en stark tillväxt och når idag över en miljard spelare. Svenska spelutvecklare har gott anseende och Västra Götaland är en stark region inom branschen, med ett 40-tal företag som sysselsätter drygt 370 personer. Ett 20-tal av dataspelsföretagen finns i Skövde på Gothia Science Park och sysselsätter cirka 140 utvecklare. På högskolan i Skövde finns en av landets bästa dataspelsutbildningar med över 500 studenter, erkänd forskning och ett starkt system för innovationsstöd.

För att kunna ta nästa steg och bli Europaledande görs nu en satsning som går ut på att synliggöra Västra Götalands styrka inom området. Satsningen görs genom Sweden Game Arena, som drivs av Skövde kommun, Gothia Science Park och Högskolan i Skövde. Bland annat kommer satsningen att innebära ett tätare samarbete med och närvaro på Lindholmen Science Park i Göteborg, som är starka inom t.ex. visualisering. Regionutvecklingsnämnden medfinansierar en treårig satsning på Sweden Game Arena med 14 380 000 kronor.

Läs mer på Högskolan i Skövdes hemsida 

Satsningar på SLU i Skara stärker lantbruksnäringen

SLU i Skara arbetar med att säkra kunskapsförsörjningen till lantbruket, vilket i sig är viktigt för ökad och mer hållbar livsmedelsförsörjning. Idag tog nämnden beslut om totalt över åtta miljoner kronor i stöd till fyra olika projekt på SLU. Projekten handlar om växtodling, djurhållning och övergång till ett fossilfritt lantbruk, liksom stöd till ett nytt kompetenscentrum som ska bildas. Kompetenscentret ska arbeta med att utveckla och förmedla kunskap om rådgivning och rådgivnings¬metodik och stödja rådgivare i deras arbete för en effektiv kunskapsöverföring till lantbruksföretagen.

Läs mer

Samtliga handlingar från regionutvecklingsnämnden och lista på besluten i korthet finns på www.vgregion.se/run

Följ oss på Facebook www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland

 

 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden,
tel. 0703-67 95 80



Läs meddelandet som PDF