Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-01-23 17:00


Sveriges kraftfullaste bredbandsnät knyter samman hela Västra Götaland


Sveriges största och kraftfullaste bredbandsnät är klart att tas i bruk. På tisdagen invigdes det ca 300 mil långa fibernätet som kopplar samman kommunerna i Västra Götaland. Därmed får näringslivet, medborgare, kommuner och Västra Götalandsregionen tillgång till ett höghastighetsnät med mycket hög säkerhet. Något som bevisades direkt när E6:an vid Munkedal rasade strax för jul. Tack vare det nya regionsammanbindande nätet påverkades aldrig datatrafiken trots att en av fiberkablarna brast i samband med raset.

 

Det var i april förra året som Västra Götalandsregionen, i samverkan med kommunerna, tecknade avtal med Telia Sonera om att skapa det heltäckande och sammanhängande regionnätet. Genom kreativt utnyttjade av befintliga kommunala bredbandsnät och privata nät har det räckt med att dra 46 km ny fiberoptik för att skapa det heltäckande regionnätet med en total längd av ca 300 mil. Driftsäkerheten har dessutom höjs kraftigt genom att varje kommunhuvudort har två, ibland tre, ingångar vilket minimerar risken för avbrott.

 

– Ett sammanhängande höghastighetsnät är viktigt för fortsatt tillväxt i Västra Götaland, sa Kent Johansson, regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden i samband med invigningen. Ända sedan regionen bildades har det varit en prioriterad fråga så det är mycket glädjande att Västra Götalandsregionen nu kunnat bidra till att skapa ett av de mest kraftfulla öppna näten i norra Europa. Denna infrastruktur ger förutsättningar till en fortsatt positiv utveckling i hela Västra Götaland.

 

 

För Västra Götalandsregionens egna verksamheter är tillgången till det nya bredbandsnätet av stor medicinsk betydelse. Tillgång till ett höghastighetsnät med stor kapacitet är bland annat en förutsättning för att genomföra det stora projektet med digitaliserad röntgen.

Nätet har etablerats genom ett statligt stöd på 32 mkr och leverantörens investeringar i bl a kraftfull nätelektronik som ger möjlighet till optimalt nyttjande av befintlig fiberstruktur. Post & Telestyrelsen har också bidragit med stöd på ca 15 mkr för att förstärka nätet ytterligare. Totalt har staten, kommunerna, Västra Götalandsregionen och leverantörerna satsat ca 935 mkr i de uppbyggda bredbandsnäten de sista 4-5 åren. Genom den nu genomförda utbyggnaden nås ca 96-97 procent av alla invånare i Västra Götaland vilket innebär alla orter över 200 invånare.

Ett viktigt villkor i kommunernas och regionens gemensamma upphandling var att det nya sammanhängande nätet ska vara konkurrensneutralt - dvs öppet för alla leverantörer av nättjänster. Nätet kommer därför att saluföras mot alla operatörer och tjänsteleverantörer såväl stora som små. Många olika aktörer får därmed möjlighet att lättare nå Västra Götalands medborgare och näringsliv samtidigt som de lokala företagen får större möjlighet till kraftfull kommunikation inom eller utom länet.

Ett 50-tal representanter från kommunerna i Västra Götaland, näringslivet, universitet och högskolor samt Telia Sonera deltog tillsammans med politiker och tjänstemän från Västra Götalandsregionen vid invigningen. Där redovisades bland annat nätets omfattning, hur det ska förvaltas och utvecklas. Dessutom demonstrerades hur kapaciteten och applikationer kan utnyttjas på det nya höghastighetsnätet.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden. Tel: 0705 37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör. Tel: 0708 63 07 32 Rolf Thor, chef Kommunikationer & IT. Tel 0703 20 63 58 Tore Johnsson, projektledare bredbandssamverkansprojektet. Tel 0706 02 20 90


Läs meddelandet som PDF