Vid tisdagens möte i Göteborg tog regionutvecklingsnämnden beslut om medel till ett antal projekt och verksamheter som på olika sätt bidrar till tillväxt och utveckling i Västra Götaland. Ett av dagens beslut var projektet Entreprenörskapsspridning vid Högskolan i Borås.
I internationell jämförelse startas det få företag i Sverige och Västra Götaland. Dessutom är andelen företag som startas av kvinnor låg. Projekt Entreprenörskapsspridning som drivs av Drivhuset i Borås erbjuder samtliga elever som studerar på program vid Högskolan i Borås en grundutbildning i företagande och företagsamhet. Projektet är unikt i svensk högskolemiljö och då 75 procent av de studerande på Högskolan i Borås är kvinnor kommer projektet dessutom sannolikt att bidra till fler kvinnliga företagare. Regionutvecklingsnämnden stöttar projektet med 850 000 kronor.
Nu ska det bli lättare för miljöteknikföretag att nå den amerikanska marknaden
Västsvenska företag är duktiga på miljöteknik och förnyelsebar energi. Att sprida den kunskapen tjänar både miljön och företagen på. Svensk- amerikanska handelskammaren driver ett projekt som går ut på att underlätta för miljöteknikföretag att nå den amerikanska marknaden. Företagen kan till exempel få hjälp med de förberedelser som behövs för att ge sig in på en ny marknad, kontakter eller att hitta affärsmöjligheter. Regionutvecklingsnämnden stödjer projektet med 2 000 000 kronor.
Plattform hjälper forskare att ta sina idéer vidare
MIVAC är ett forskningscentrum inom slemhinnebiologi, immunitet och vacciner vid Göteborgs universitet/ Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här arbetar forskare med att ta fram nya sätt att behandla sjukdomar som drabbar slemhinnorna och konstruera nya vacciner som kan ges via slemhinnorna, munnen eller som nässpray. En del av MIVAC är en så kallad kommersialiseringsplattform, som fungerar som en språngbräda i utvecklandet av nya idéer och i skapandet av nya affärer utifrån forskningsresultaten. Regionutvecklingsnämnden medfinansierar vidareutvecklingen av plattformen med 1 000 000 kr.
Samarbete kring Vänern
I Sverige finns ett antal så kallade fiskeområden som Fiskeriverket tagit beslut om. Ett av dessa är Vänerskärgården med Kinnekulle som omfattar delar av Lidköpings, Götenes och Mariestads kommuner. Vänern har en outnyttjad potential för besöksnäring, beredning och försäljning av fiskprodukter och initiativet ”Fiskeområde Vänerskärgården med Kinnekulle” innebär att ett nätverk av företag och organisationer tillsammans kan utveckla nya möjligheter. Hittills har kommunerna och delar av det lokala näringslivet engagerat sig starkt i projektet. Till exempel har man etablerat kontakter med lokala restauranger och med KRAV, för att sätta fokus på hållbart fiske och närproducerad mat. Regionutvecklingsnämnden stöttar projektet med 1 100 000 kr.
En sammanställning över regionutvecklingsnämndens samtliga beslut finns i snabbprotokollet som du hittar här.
Handlingarna till sammanträdet finns på www.vgregion.se/regionutvecklingsnamnden