Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-05-19 14:50


Regionutvecklingsnämnden har tagit beslut om:

Tio miljoner kronor till nytt forskningsprogram för små och medelstora företag


Regionutvecklingsnämnden fattade idag beslut om kraftfulla satsningar inom forskning och utveckling i Västra Götaland. Den enskilt största satsningen är ett nytt forskningsprogram för små och medelstora företag som tilldelas 10 miljoner kronor. Totalt fördelades 32 miljoner kronor på FoU-satsningar.

Det nya programmet Forskning och utveckling i små och medelstora företag, som tilldelas 10 miljoner kronor, syftar till att stärka små och medelstora företags möjligheter att konkurrera på globala marknader, att förbättra den ömsesidiga kunskapsöverföringen mellan företag, akademi och forskningsinstitut liksom att skapa nya arbetstillfällen. Programmet ägs och drivs av Västra Götalandsregionen och innehåller två slags bidrag för företag att söka; dels FoU-checkar på max 35 000 kr som ska användas för att klargöra företags behov av FoU-insatser, och dels regionalt FoU-stöd på max 500 000 kr som ska bidra till konkreta forskningsprojekt som tillför ny kunskap och kompetens till utvecklingen av produkter och processer. 
Västra Götaland ligger i Europatoppen när det gäller näringslivets FoU-investeringar. Satsningarna domineras dock av ett antal mycket stora företag, medan satsningarna i mindre företag är marginella. Beroendet av de stora företagens forskning gör Västra Götaland sårbart för strukturella förändringar. Små och medelstora företag spelar således en avgörande roll för konkurrenskraft och sysselsättning i framtiden.
– Programmet för FoU i små och medelstora företag är möjligt tack vare den framgångsrika samverkansmodell vi har i Västra Götaland, med ett tätt samarbete mellan Västra Götalandsregionen, kommuner, akademi och näringsliv, säger Kent Johansson, ordförande i regionutvecklingsnämnden. 

Några av de andra forsknings- och utvecklingssatsningarna som regionutvecklingsnämnden tog beslut om:

Västra Götalandsregionens satsning på framtidens proteser och implantat fortsätter i och med att den andra etappen av forskningscentrat BIOMATCELL VINN Excellence Center, vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tilldelas 7 miljoner kronor.
Varje år får miljontals människor nya implantat och proteser. De medicintekniska produkterna ska klara av att ständigt vara i kontakt med kroppsvävnader och kroppsvätskor utan att framkalla reaktioner eller inflammation. Västra Götaland har under en lång tid varit världsledande på området och BIOMATCELL arbetar för att ytterligare stärka och vidareutveckla positionen. I BIOMATCELL samverkar akademi, hälso- och sjukvården, forskningsinstitut och stora och små företag med varandra. Centrat finansieras till största delen av VINNOVA med 70 miljoner kronor under en tioårsperiod.
– BIOMATCELL är ett bra exempel på styrkan i Västra Götalandsregionens dubbla uppdrag, hälso- och sjukvård och regional utveckling, och är ett område där vi utmärker oss nationellt. Här handlar det om FoU-samverkan med internationell konkurrenskraft, säger Kent Johansson.
 
Projektet INNside– Innovativ svetsning och bearbetning för lättviktsdesign, tilldelas sju miljoner kronor. Projektet går ut på att skapa nästa generations utvecklingsmiljö där små och medelstora företag i Västra Götaland, Chalmers och Högskolan Väst tillsammans med Volvo Aero Corporation kan utveckla framtida lösningar för hur man bygger lättviktskonstruktioner för flygmotorbranschen– något som är viktigt för att utveckla miljöanpassade flygmotorer med minskad bränsleförbrukning och därmed reducerade koldioxidutsläpp. Produktionstekniken som utvecklas kan även tillämpas i många andra delar av tillverkningsindustrin. INNside skapar möjligheter för nya projekt, nya samarbetsformer och stärker parternas möjligheter att delta i de riktigt stora projekten inom EU:s 7:e ramprogram för teknisk forskning, utveckling och demonstration. Genomförandet sker vid Produktionstekniskt Centrum vid Innovatum Teknikpark i Trollhättan. 

Under mötet presenterades också ett upplägg för en offensiv satsning på 150 miljoner kronor som ska bidra till omställning i fordons- och transportindustrin och till att stimulera utvecklingen av nya, växande branscher inom energi- och miljöområdet. Beslut om programmet kommer att fattas vid regionutvecklingsnämndens extra möte den 11 juni.
 
En sammanställning över regionutvecklingsnämndens samtliga beslut finns i snabbprotokollet som du hittar här. Handlingarna till sammanträdet finns på www.vgregion.se/regionutveckling.



Kontaktperson: Kent Johansson (c), ordförande regionutvecklingsnämnden, tel: 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32 Helena L Nilsson, chef Forskning och utvecklingsenheten, tel: 0706-63 09 18 Agneta Mårdsjö, chef, Näringslivsenheten, tel: 0703-75 19 23


Läs meddelandet som PDF