Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-03-21 15:30


Stora satsningar på Fyrbodal och på tillväxt i Skaraborg


På regionutvecklingsnämnden den 20 mars beslutades det om särskilda insatser till Trollhättan och området Fyrbodal efter Saabs konkurs i slutet av förra året. Regionutvecklingsnämnden satsar 30 miljoner kronor per år fram till år 2014, där förstärkningar inom energi-och klimatteknik och kollektivtrafiken är två exempel på viktiga insatsområden.

Västra Götalandsregionen satsar totalt 90 miljoner i Fyrbodal 

Regionutvecklingsnämnden beslutade om satsningar på 30 miljoner kronor per år i Trollhättan och Fyrbodal fram till år 2014 med anledning av Saabs konkurs.
I Trollhättan, som redan innan konkursen är den kommun i Västra Götaland som har högst arbetslöshet med 20 procent är effekten av SAAB:s konkurs kännbar.

Västra Götalandsregionen samarbetar med regeringen och flera aktörer i regionen om insatser och genomförandet av utvecklingsinsatserna kommer att ske i befintliga organisationer. I första hand har regeringen siktat in sig på att stötta utbildningssektorn och näringslivsutvecklingen i området. Västra Götalandsregionen har en beredskap att tillföra egna resurser för att underlätta omställningen för drabbade individer och näringslivet i regionen, liksom Trollhättans stad och övriga berörda kommuner.
Bland näringslivsinsatserna som Västra Götaland nu gör finns bland annat en utvidgning av fordonskommunernas omställningsprojekt, förstärkning av Innovatum i Trollhättan och ett program för energi- och klimatteknik lett av Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen vill också förbättra pendlingsmöjligheterna för de arbetssökande i Fyrbodal samt utveckla transportinfrastrukturen. 

Läs mer på: http://www.vgregion.se/omstallning2012

Värdar för Venture Cup i Göteborg

Västra Götalandsregionen står för värdskapet och främsta partner när evenemanget Venture Cups sjätte Sverigefinal arrangeras i Göteborg den 14 juni. Fyra regionfinaler äger rum i början av maj runt om i landet, där finalisterna sedan coachas i utveckling av deras affärsplan och lämnar sedan in en slutlig version. Dagen innan Sverigefinalen presenterar finalisterna sin verksamhet för den församlade juryn och där utses tolv finalister till Sverigefinalen som tävlar om pallplatserna i Sverigefinalen.

Regionutvecklingsnämnden är med och finansierar arrangemanget med 200 000 kronor.

Satsningar på innovation och tillväxt i Skaraborg

Skaraborgsprogrammet 2.0 är ett samproduktionsprogram som sträcker sig över tre år
och som syftar till att öka takten för näringslivsutveckling i Skaraborg och för att öka områdets attraktionskraft. Programmets inriktning är främst att utveckla infrastrukturen mellan utbildning och forskning och samverkan mellan utbildningssystemet och näringslivet. Programmet är en fortsättning av Skaraborgsprogrammet 1.0, där man nu ska dra erfarenheter från det första programmet och vidareutveckla områden där man identifierat särskilda behov.
Gothia Innovation ansvarar för delar inom programmet som bland annat handlar om ökat entreprenörskap och en utvecklad IT-bransch. Högskolan i Skövde vill skapa ett system för kunskapsöverföring som ska innefatta ett mentorprogram som bland annat syftar till att kvalitetsmässigt förbättra kontakten mellan studenter och arbetsmarknad i Skaraborg. Ett annat fokusområde högskolan har för satsningarna är Livslångt lärande, som ska utveckla det kursutbud som låg inom Skaraborgsprogrammet 1.0. Regionutvecklingsnämnden stödjer Gothia Innovation och Högskolan i Skövde med vardera  1 800 000 kronor under det första året.  

Gothia Forum -unikt samarbete för klinisk forskning

Gothia Forum, funktionellt placerat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är en gemensam satsning för klinisk forskning och prövning och resultatet av ett unikt samarbete mellan läkemedelsindustrin, med techindustrin, Chalmers, Sahlgrenska akademin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen. Det är också en viktig förutsättning för att industriell och akademisk klinisk forskning, liksom prövning, kan ske i nära samarbete under optimala förhållanden. Under 2011 har Gothia Forum fått stor uppmärksamhet för sitt arbetssätt nationellt och man har också fått en stor roll i det nya Göteborg Bio 2.0. Gothia Forum, som är en långsiktig satsning inom Life Science, får  6 500 000 kronor av regionutvecklingsnämnden för år 2012.

Bred västsvensk satsning på Smarta nät

Smarta nät är ett projekt inom Västra Götalandsregionensom ska stimulera innovation och marknadsföra kunskap, kompetens och teknik kring smarta nät i Västsverige. Budskapet är att smartare nät- och energianvändning också leder till minskade utsläpp av växthusgaser. Projektet är särskilt inriktat på den del av smarta nät-området som brukar kallas Demand Side Management (DSM). DSM handlar om möjligheten att anpassa industrins och hushållens användning av elenergi till produktionen i stället för tvärt om.
Chalmers tekniska högskola, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Göteborg Energi, Business Region Göteborg, Västsvenska Handelskammaren och Västra Götalandsregionen genom Västfastigheter är huvudaktörer och ingår i projektet som ska bidra till både ekonomisk utveckling och minskad klimatpåverkan. Projektet får 1000 000 kronor av regionutvecklingsnämnden under 2012.

 

  

 



Kontaktperson: Bertil Törsäter, Regionutvecklingsdirektör
Tel: 010-44 11 678
mobil: 070-863 07 32

Birgitta Losman (MP), ordförande regionutvecklingsnämnden
Mobil: 070-367 95 80


Läs meddelandet som PDF