Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-05-12 09:00


Unik satsning i Skara för lantbruksnäringen


Västra Götalandsregionen och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ska tillsammans satsa på forskning och utveckling i Skara.

Västra Götalandsregionen och SLU har träffat en överenskommelse om att gemensamt satsa på att utveckla SLU i Skara. Verksamheten ska ges rätt förutsättningar och tillräcklig kapacitet för att, tillsammans med andra aktörer, kunna säkra kunskapsförsörjningen till lantbruket.
– Vi vill stärka verksamheten genom att öka utbytet mellan forskning och näringsliv, regionalt men också nationellt och internationellt. Satsningen är ett viktigt steg för ökad och mer hållbar livsmedelsförsörjning i Västra Götaland, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Bland annat kommer satsningen innebära gemensamt finansierade projekt som möter behoven i branschen, till exempel när det gäller att påskynda utvecklingen av en hållbar jordbruksproduktion, växtodling, djurhållning och övergång till ett fossilfritt lantbruk. Ett nytt kompetenscentrum ska också bildas, med uppdrag att utveckla och förmedla kunskap om rådgivning och rådgivningsmetodik och att stödja rådgivare i deras arbete för en effektiv kunskapsöverföring till lantbruksföretagen. 
– SLU har en särskild sektorsroll i förhållande till de gröna näringarna, och samverkan med näringar, industri och myndigheter är en naturlig del av vår verksamhet. Satsningen i Skara innebär att vi får en klarare bild av vad näringen behöver, och att nya forskningsrön snabbare kan komma till nytta, säger Lisa Sennerby Forsse, rektor för SLU.

Västra Götaland är ett av Sveriges ledande jordbruksområden och de gröna näringarna står för en betydande del av sysselsättningen.
– För näringen innebär det här ett viktigt gemensamt avstamp för att utveckla ett hållbart lantbruksföretagande. Satsningen är ett genomtänkt komplement till det övriga utvecklingsarbete som sker i landet och vi är övertygade om att detta kommer till nytta för såväl lantbrukarna som samhället i stort, säger Paul Christensson, ordförande för LRF i Västra Götaland.



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, tel 070-367 95 80
Lisa Sennerby Forsse, rektor SLU, tel 018-67 10 60, Paul Christensson, ordförande LRF Väst, tel 070-659 97 05


Läs meddelandet som PDF