Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-08-27 09:15


Pressinbjudan

Vad händer på SLU Campus i Skara?


Den 12 maj träffade regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland och Sveriges Lantbruksuniversitets rektor en överenskommelse om att tillsammans utveckla SLU i Skara som nationellt centrum för gröna näringar. Hur har arbetet fortgått och vad händer framöver?

Överenskommelsen innebär gemensamt finansierade projekt som möter behoven i branschen. Till exempel när det gäller att påskynda utvecklingen av en hållbar jordbruksproduktion, växtodling, djurhållning och övergång till ett fossilfritt lantbruk. Ett nytt kompetenscentrum ska också bildas, med uppdrag att utveckla och förmedla kunskap om rådgivning och rådgivningsmetodik och att stödja rådgivare i deras arbete för en effektiv kunskapsöverföring till lantbruksföretagen. 
– Satsningen ska bidra till att öka utbytet mellan forskning och näringsliv, regionalt men även nationellt och internationellt. Den är ett viktigt steg för ökad och mer hållbar livsmedelsförsörjning i Västra Götaland, säger Birgitta Losman ordförande i regionutvecklingsnämnden.

– Nu börjar vi se resultatet av senaste årens arbete. Nya framtidsprojekt växer fram som bygger på SLU i Skaras styrkeområden samtidigt som det gagnar hela SLU, säger Margareta Stigson, platschef SLU i Skara.

Skaraborgs kommunalförbund ser både potential och utmaningar för de gröna näringarna.
– SLU är en central aktör för de gröna näringarna, både i Skaraborg och i Västra Götaland. Därför har vi också initierat en satsning för att samla olika aktörer och stärka samverkan kring utveckling av de gröna näringarna, säger Ulf Eriksson Skaraborgs Kommunalförbund.

– Kraftsamlingen kring SLU i Skara ger oss hopp inför framtiden. Med gemensamma ansträngningar kan vi nu skapa en stabil grund för de gröna näringarnas utveckling, säger Fredrik Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Skara.

Vill du veta mer om vad som händer på SLU i Skara? Fredag 29 augusti klockan 10.00–12.00 anordnas ett informationstillfälle i Hernquistaulan, SLU Campus Skara. Representanter från politik, SLU och samverkande parter berättar om arbetet. Representanter från media är välkomna att delta.

Ingen föranmälan behövs.


 



Kontaktperson: Vid frågor kontakta Göran Fock, regionutvecklare Västra Götalandsregionen, tel 070-8405219
eller Margareta Stigson, platschef SLU Skara, tel 070-5359580


Läs meddelandet som PDF