Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2006-06-09 10:30


Vänskapsmöte i Sjuhärad


Västra Götalandsregionen får i denna vecka (7-10 juni) besök av ledande politiker från regionerna Nordjyllands Amt i Danmark och Östfolds fylkeskommune i Norge. Hans Aronsson, ordförande i regionfullmäktige, och Roland Andersson, regionstyrelsens ordförande, tog emot gästerna.

Under dagarna i Sjuhärad kommer man bland annat att göra avstämningar av ansvarsfrågorna, d.v.s. vilka frågor som hanteras på regional nivå. Detta är något som är under förändring i alla tre länderna. I Danmark samlas de 14 gamla Amterna i fem större regioner med delvis andra uppgifter från årsskiftet. I Sverige väntas Ansvarsutredningens förslag i februari 2007. I Norge har den nya regeringen lovat ett stortingsförslag i höst om uppgifter för en framtida regional nivå.

Man kommer också att tala om EU:s stöd till gränsregionalt samarbete i området, som växer i och med den nya budgetperioden för strukturfonderna 2007-2013, då EU inrättar ett Öresund-Kattegatt-Skagerrak-program.

Under vistelsen i Sjuhärad görs bland annat studiebesök inom textilindustrin i Gällstad. Här visas för gästerna en glesbygd som präglas av en stark entreprenörsanda. Gällstads besöksnäring har gått mot en mycket positiv utveckling då man i bygden har tagit fasta på den textila traditionen med s.k. fabriksförsäljning och samtidigt utvecklat den. Idag är Gällstad ett populärt turistmål, fabriksförsäljningen blomstrar, och den nya kundtillströmningen har gjort det möjligt även för andra butiker att öppna i området.

Vänskapsmötena började då Nordjyllands Amt (dåvarande Hjörrings Amt) sommaren 1949 inbjöd en delegation landstingsmän från dåvarande Bohuslandstinget för att delta i ett Amtsrådsmöte. Man ville utbyta erfarenheter om de arbetsuppgifter man hade i respektive län. Sommaren 1950 gjorde Danmark en svarsvisit i Göteborgs och Bohus län. Från 1954 ingår också Östfold fylkeskommune, Västra Götalandsregionens närmaste granne i Norge, i utbytet. Alltsedan dess har ledande politiker från dessa grannlän träffats varje år då de tre regionerna idag har åtskilligt praktiskt samarbete och gemensamma intressen.



Kontaktperson: Olle Jonäng, tf enhetschef Internationella enheten, 0705-167801


Läs meddelandet som PDF