Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-02-04 16:50


Västra Götaland lyfts fram som gott exempel i ny OECD-rapport


I en ny rapport från OECD om Sveriges förutsättningar för tillväxt och utveckling lyfts Västra Götaland fram med flera goda exempel. OECD berömmer både Västra Götalandsregionens sätt att sköta sitt uppdrag och den samverkan som finns kring näringsliv, forskning och tillväxt.

 Den 3 februari släppte OECD en Territorial Review för Sverige. Resultatet presenterades idag vid en konferens som arrangerades av Västra Götalandsregionen i samverkan med OECD och Näringsdepartementet.

I rapporten framhålls bland annat Västra Götalandsregionen och Region Skåne som goda exempel på hur en ansvarsfull politisk styrning kan fungera.
– Det här är naturligtvis glädjande för oss eftersom det visar att vi arbetar på rätt sätt här i Västra Götaland. Dessutom är det alltid bra när det görs jämförelser mellan oss och andra regioner och oavsett resultatet ska man ta till sig analyser av olika slag, säger regionutvecklingsnämndens ordförande, Kent Johansson.

Rapporten rekommenderar att ytterligare stärka den regionala nivån i Sverige när det gäller ansvaret för tillväxtarbetet. Bland annat konstateras att fler än Skåne och Västra Götaland bör kunna forma självstyrelseorgan, liksom att staten bör stödja en sådan utveckling. 

OECD berömmer också Västra Götalands system för att stimulera entreprenörskap, nyföretagande och forskningsbaserad samverkan. Innovationssystemet, med dess fem plattformar*, lyfts fram som viktiga hörnstenar som bidrar till att placera Västra Götaland på den europeiska forskningskartan som innovativt, entreprenörsfrämjande och nytänkande. Framgångarna exemplifieras genom det nära samarbetet mellan till exempel universitet/högskola och näringsliv.
– Det är glädjande att man ser hur viktigt det är med plattformarna. Att underlätta för forskning och företag att samarbeta är nyckeln till en stark tillväxt. Västra Götalandsregionen kommer att fortsätta att medverka till detta, säger Mimmi Von Troil, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Rapporten visar inte bara positiva resultat för Västra Götaland, utan också för Sverige som helhet. Bland OECD:s 30 medlemsländer är Sverige ett av de länder som har haft snabbast tillväxttakt det senaste decenniet.

På plats vid dagens konferens fanns, förutom Kent Johansson och Mimmi Von Troil, bland andra statssekretare Jöran Hägglund och representanter från OECD för att tillsammans med representanter från det västsvenska näringslivet, politiker, forskare med flera diskutera rapportens resultat. Det är på uppdrag av den svenska regeringen som OECD – organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling – har tagit fram rapporten.

Länk till rapporten.

*Samverkansplattformarna (Espira i Borås, Innovatum i Trollhättan, Gothia Science Park i Skövde, Lindholmen Science Park och Sahlgrenska Science Park i Göteborg) syftar till att skapa fungerande miljöer för idéflöden och innovativa processer mellan företagsnätverk, större forskningsprojekt och inkubatorer. Deras roll som neutrala arenor underlättar samarbetet mellan stora och små företag, institut, akademi och samhällsaktörer. 

 



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 0705-37 03 40
Mimmi Von Troil, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden, tel: 0709-79 87 99 Mats Granér, chef analys och uppföljning, tel: 070-570 09 34


Läs meddelandet som PDF