Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-11-26 12:00


Västra Götalandsregionen får internationellt pris för innovationsarbete


Västra Götalandsregionens projekt Industriell Dynamik belönades idag med priset The AER (Assembly of European Regions) Innovation Award 2009.
–  Det är roligt och hedrande att få ta emot AER:s innovationspris. Det är ett erkännande och en sporre att fortsätta utveckla vårt innovationsarbete, säger Kent Johansson, regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Hur skapar man affärer av idéer? Var hittar man den bästa finansieringen? Det är frågor som företag kan behöva externt stöd och extern sakkunskap för att kunna lösa. För små och medelstora industriföretag i Västra Götaland finns handlingskraftig, och nu prisbelönt, hjälp att tillgå.

Industriell Dynamik går ut på att ge industriföretagen tillgång till kvalificerad experthjälp och fungerar som en extern utvecklingsavdelning som kan stötta vid behov. Organisationen består av ett nätverk av tolv expertorganisationer, från universitet och högskolor till forskningsinstitut och industriella utvecklingscentra som alla kan hjälpa till med olika slags utvecklingsarbete. Det kan vara inom teknikutveckling och teknisk problemlösning, affärs- och marknadsutveckling och rådgivning kring finansiering och utvecklingsprojekt.

–  Hela projektet bygger på samverkan och att ta vara på och sprida den kunskap som finns på olika håll här i Västra Götaland. Utmärkelsen uppmuntrar oss till att bli än mer kreativa i framtiden, konstaterar Marcus Nordanstad, ansvarig handläggare på Västra Götalandsregionen. 

Priset delades ut i samband med AER:s årliga generalförsamling i franska Belfort på torsdagen. I tävlingen utvärderades femton projekt från olika europeiska regioner.

Industriell Dynamik finansieras av Västra Götalandsregionen och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden men det är Swerea IVF som är projektägare, vilket innebär att de står för ledning, administration, koordinering och samordning.

– Vi har lyckats med att skapa ett nätverk av tunga organisationer kring industriellt utvecklingsarbete. Det är unikt. Vi har närmare 90 % nöjda företag som fått stöd genom Industriell Dynamik och den här utmärkelsen är ytterligare ett bevis på hur bra projektet är, säger Björn Westling, projektledare Swerea IVF.

Läs på www.vgregion.se/industrielldynamik och www.industrielldynamik.se

Fakta:
• AER är en politisk samarbetsorganisation för regioner i Europa med 270 medlemmar från 33 länder. Västra Götalandsregionen är aktiv i olika arbetsgrupper och kommittéer.

• Västra Götaland har en topposition i Europa vad gäller näringslivets investeringar i forskning och utveckling – en placering som till största delen förklaras av storföretagens satsningar. Tittar man istället på små och medelstora företag i Västra Götaland så satsar de, i jämförelse med genomsnittet i landet, relativt lite på forskning och utveckling. Satsningar på små och medelstora företag är därför något som Västra Götalandsregionen prioriterar i utvecklingsarbetet.
 



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 0705- 37 03 40
Marcus Nordanstad, ansvarig handläggare Västra Götalandsregionen, tel: 0739-60 32 58 Björn Westling, projektledare, Swerea IVF, tel 0707- 80 61 69


Läs meddelandet som PDF