Västra Götaland har nu 1 570 000 invånare och befolkningsökningen på 11 300 invånare under 2009 är den högsta sedan 1994. Ökningen beror främst på fortsatt stor nettoinflyttning från andra länder och ett växande födelseöverskott.
Drygt 19 000 födda under 2009 är den högsta siffran sedan 1993. Göteborg är Västsveriges främsta magnet för invånare från övriga Sverige, vilket syns i den nya befolkningsstatistiken som SCB presenterade idag. Liksom de senaste åren tillkom nio av tio nya invånare i Göteborgsregionen. Göteborgsregionen (inklusive Kungsbacka) ökade, precis som Västra Götaland i sin helhet, med 11 300 invånare. Skaraborg och Fyrbodal tappade ca 500 invånare var på omflyttningar inom riket. Det är nettoinflyttningen från andra länder på totalt 7 500 invånare som gör att befolkningen fortsätter att öka i de flesta delar av Västra Götaland. Den största gruppen av dessa är återvändande svenska medborgare.
Fler än 63 000 nya invånare i Västra Götaland under 2000-talet
2000-talet har hittills inneburit att befolkningen i Västra Götaland har ökat med mer än 63 000 invånare – fler än vad som bor i t.ex Skövde eller Uddevalla. Samtliga Västra Götalands fyra delregioner – Fyrbodal, Skaraborg, Sjuhärad och Göteborgsregionen – har ökat sin befolkning. 85 procent av befolkningstillväxten har skett i Göteborgsregionen. Det är enbart i de norra delarna av Dalsland som invånarantalet minskat.
Större arbetsmarknadsregioner
Befolkningstillväxten var betydligt mer spridd på 70-talet, men framförallt under 80- och början av 90-talet, än vad den är idag. En tydlig tendens är att befolkningen koncentreras till arbetsmarknader med fler möjligheter och efter mitten av 1990-talet sker i stort all befolkningstillväxt i storstadsregionerna, eller i angränsande län som Halland, Södermanland och Uppsala. Län vars arbetsmarknader och utveckling är starkt integrerade i och beroende av storstädernas arbetsmarknader. Under 2000-talet har åtta av tio nya invånare i Sverige tillkommit i något av de tre storstadslänen. Dagens allt mer komplexa verklighet kräver specialisering i kunskapsbaserade företag och verksamheter. Det kan enklast åstadkommas i regioner med stort befolkningsunderlag.
– De investeringar i ny transportinfrastruktur som planeras och de som beslutades under 2009 är avgörande för att ge fler invånare möjlighet att nå jobb, utbildning och kultur. Men mer behövs. Till exempel en ökning av bostadsbyggandet som i år riskerar hamna på den lägsta nivån på tio år, samtidigt som bostadspriserna fortsatt öka, kommenterar Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen.
– Långsiktigt har vi en stark tilltro till Västra Götalands förmåga att ge invånarna möjligheter att leva ett bra liv. I en färsk utredning konstaterar OECD att näringsliv och nyskapande fungerar mycket bra i Västra Götaland. Och i internationella bedömningar placerar sig Västra Götaland med Göteborg i centrum oftast i topp med starka förutsättningar att leverera bra välfärd till invånarna på längre sikt. Dessa förutsättningar har inte påverkats allt för mycket under drygt ett och ett halvt års omtumlande kris, fortsätter Bertil Törsäter.
Länk till tabeller.