Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-03-15 08:58


Västra Götalandsregionen agerar för högskolornas framtid i Västra Götaland


Frågan om hur det framtida högskolelandskapet ska se ut har varit föremål för omfattande diskussioner det senaste halvåret. Bakgrunden är de uttalanden som gjorts från utbildningsdepartementet om behoven av förändringar som en följd av vikande elevkullar av demografiska skäl och ökade krav på kvalitet. Det har även förts fram synpunkter på att antalet högskolor bör bli färre som en konsekvens av detta, antingen genom nedläggningar eller sammanslagningar. En annan aktuell fråga är omfördelning av platser som en följd av extra nationella satsningar på utbildningar inom vård och ingenjörsutbildningar.

Frågan har tagits upp för diskussion vid de senaste sammanträdena i regionstyrelsens beredningsgrupp för hållbar utveckling (BHU). Det har då markerats betydelsen av ett gemensamt agerande från regionen och kommunerna. Av den anledningen har enskilda dialoger ägt rum med ledningarna för samtliga högskolor och med berörd statssekreterare på utbildningsdepartementet.

Regionen bjöd på uppdrag av BHU in samtliga rektorer och styrelseordförande till ett gemensamt samtal den 28 februari i frågan. Avsikten var att försöka finna en samsyn för gemensamt agerande. Resultatet av överläggningen blev att fortsätta dialogen för att finna en samstämmig målbild för lärosätena i Västra Götaland inför en fortsatt kommunikation med utbildningsdepartementet. Regionen åtog sig att tillsätta en särskild person för uppdraget, och har anlitat Jan-Åke Björklund.  

Jan-Åke har bl a varit regiondirektör under tiden 2000-2005. Han var även regeringens utredningsman inför regionbildningen. 

Uppdraget innebär att efter en dialog med ledningarna för samtliga akademiska lärosäten i Västra Götaland sammanställa en gemensam målbild om framtida samverkan mellan lärosätena. Uppdraget innebär även att redovisa möjliga områden för framtida samarbete mellan lärosätena som framkommer vid dialogerna.

Uppdraget skall slutrapporteras under vecka 17, 2012. Redovisning ska ske till gruppen rektorer och ordförande den 25 april.



Kontaktperson: Bertil Törsäter, tel 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF