Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-03-26 10:55


Västra Götalandsregionen beredd att öka satsningen på gång- och cykelvägar


Vid ett seminarium idag i Vårgårda diskuterade infrastrukturminister Åsa Torstensson och regionråd Kent Johansson cykeln som en viktig del i ett mer miljövänligt och effektivt resande. Kent Johansson öppnade också upp för att Västra Götalandsregionen kan komma att satsa pengar för att öka investeringarna i gång- och cykelvägar.

– Cykeln är ett viktigt komplement till andra transportmedel som tåg, buss och bil, där cykeln effektivt klarar de kortare avstånden. Vi gör också många av våra kortväga resor med bil och där kan cykeln vara ett klimatsmart alternativ. Men vill vi ha till en förändring så behöver vi satsa mer på gång- och cykelvägar, konstaterar Kent Johansson.

Åsa Torstensson informerade om regeringens syn på behovet att bygga ut cykelvägnätet och Kent Johansson redogjorde för satsningar i den regionala transportplanen för Västra Götaland. Där handlar det om 37 miljoner till gång- och cykelvägar för åren 2010-2012. Kent Johansson förklarade att Västra Götalandsregionen dessutom är beredd att anslå motsvarande belopp som i planen. Därutöver är kommunerna ofta beredda att medverka till finansiering.
– Det är en viktig fråga från såväl tillgänglighets- som hållbarhetsperspektiv och därför vill Västra Götalandsregionen öppna upp för den här möjligheten. Om kommunerna ser det här som en viktig utmaning så kan vi få till en kraftfull gemensam satsning på gång- och cykelvägar i Västra Götaland, fortsatte Kent Johansson.

Dagens seminarium var avsett för alla som arbetar med infrastruktur, stadsplanering och miljöfrågor och arrangerades av Vårgårda Cykelklubb, med ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen.

Fakta:
Västra Götalandsregionen samordnar den långsiktiga infrastrukturplaneringen i Västra Götaland, bland annat genom att ta fram en regional infrastrukturplan. Den innehåller utbyggnader och utveckling av vägnätet, kollektivtrafikåtgärder och förbättringar av bland annat trafiksäkerhet och cykelvägar. Innehållet i den regionala planen beslutas utifrån de prioriteringar som görs tillsammans med kommunerna, men också utifrån de förutsättningar i form av resursram och anvisningar som ges av regeringen.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden, tel. 070-537 03 40
Rolf Thor, chef infrastrukturfrågor, tel. 070-320 63 58


Läs meddelandet som PDF