Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-05-27 13:30


Västra Götalandsregionen blir ensam ägare av Västtrafik


VGR ägare av Västtrafik
Ulf Olsson, vice ordförande i VästKom skakar hand med Gert-Inge
Andersson, ordförande i regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen.
Med på bilden är även Lars Backström (till vänster), vd Västtrafik och
Leif Blomqvist, styrelseordförande för Västtrafik.

Nu är det klart att Västra Götalandsregionen blir regional kollektivtrafikmyndighet från och med 1 januari 2012. Ett gemensamt avtal undertecknades i dag av representanter för kommunerna i länet och Västra Götalandsregionen, som därmed blir ensam ägare till bolaget Västtrafik.

Idag äger Västra Götalandsregionen och kommunerna i länet Västtrafik gemensamt och ansvarar därmed tillsammans för kollektivtrafiken. Det nya avtalet innebär att Västra Götalandsregionen får ett helhetsansvar för kollektivtrafiken i länet och blir ensam ägare av Västtrafik.
- Det kommer att underlätta för Västtrafik att få en ägare istället för femtio, på så sätt kan bolaget få en tydligare roll och uppdrag. Ytterligare en positiv effekt är att det blir lättare att planera trafiken utifrån resenärernas behov då vi inte längre behöver ta hänsyn till kommungränserna, säger Leif Blomqvist, styrelseordförande för Västtrafik.

Goda förutsättningar för det fortsatta arbetet enligt den nya lagen
Regionala ägarrådet, som är ett samarbetsorgan mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna, har lett arbetet med att utreda frågan om ansvaret för kollektivtrafiken och en ägarförändring. Den 1 januari 2012 träder en ny kollektivtrafiklag i kraft som innebär att varje län ska ha en regional kollektivtrafikmyndighet. Genom det arbete som gjorts av Regionala ägarrådet är Västra Götaland väl framme i förberedelserna för att arbeta med kollektivtrafiken enligt den nya lagen.
- Det har varit en lång process med många utredningar och en omfattande politisk dialog.
 Det är en trygghet att ha en gedigen grund att stå på när en sådan här viktig förändring ska genomföras, säger Birgitta Johansson, ordförande i Regionala ägarrådet.

Kollektivtrafiken får större utrymme inom politiken
Då Västtrafik blir ett helägt bolag inom Västra Götalandsregionen blir kollektivtrafiken ett ännu viktigare område inom den regionala politiken och en tung post i Västra Götalandsregionens budget. År 2012 bedöms budgeten för Västtrafik uppgå till drygt 3 miljarder kronor.
Regionfullmäktige har även beslutat om att inrätta en särskild kollektivtrafiknämnd för en fortsatt dialog och nära samverkan med kommunerna.
- Kollektivtrafiknämnden ska samverka med kommunerna om kollektivtrafikens utveckling och lägga förslag inför beslut i regionfullmäktige. Nämnden kommer under hösten att påbörja sitt arbete, säger Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Fakta
Västtrafik under en dag
Drygt 300 000 personer gör fler än 750 000 resor
Fordonen kör 38 000 mil (9,5 varv runt jorden)
6 av 10 resor utförs med förnybara bränslen
Cirka 900 linjer med ungefär 20 000 turer
21 000 hållplatser 

Här kan du ladda ned ovanstående bild i högupplöst format



Kontaktperson: Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande Västra Götalandsregionen, 0706- 81 79 10
Birgitta Johansson, ordförande Regionala ägarrådet, 0705-37 11 69. Ulrika Bokeberg, Regionutvecklare, Västra Götalandsregionen, 031-630 973.


Läs meddelandet som PDF