Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-05-17 14:00


Västra Götalandsregionen deltar vid ostindiefararen Götheborgs hamnstopp i London


När ostindiefararen Götheborg nu på lördag den 19:e maj seglar in i London finns Västra Götalandsregionen på plats. Regionen kommer tillsammans med bland andra Västsvenska Turistrådet, att under drygt två veckor visa upp Västra Götalands dynamiska turistmöjligheter samt bjuda på ett antal kulturella upplevelser.

Lördagen den 19:e maj tar sig ostindiefararen Götheborg uppför Themsen för en kort ankomstceremoni vid Tower Bridge. Därefter vänder skeppet tillbaka till hamnområdet West India Docks, där det kommer att ligga till beskådan för allmänheten under drygt två veckor. På söndagen den 20:e besöker kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia Götheborg. På plats då finns även regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson och regionstyrelsens ordförande Roland Andersson, vid sidan av många brittiska hedersgäster.
- Intresset för Götheborg har hittills varit massivt, och skeppet har visat sig vara en mycket bra plattform för att presentera olika aktörer. Götheborg ligger i London i nästan två veckor och kommer att dra till sig stor internationell uppmärksamhet från såväl beslutfattare som media, menar regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson.

I närheten av skeppets kajplats i West India Docks kommer en aktivitetsby att byggas upp där representanter från såväl svenskt näringsliv som offentliga organisationer finns representerade. Här skall Västra Götalandsregionen och Västsvenska Turistrådet visa upp Västra Götaland som turistmål. I aktivitetsbyn kommer också utställningen Proudly Made In Sjuhärad, som baseras på Sjuhärads textila tradition, att ge smakprov på spännande Västsvensk design i form av väskor och klänningar, en utställning som även fanns på plats vid Götheborgs hamnstopp i Nice och som drog stor uppmärksamhet till sig. Under hela perioden kommer dessutom repslagare från Repslagarmuseet i Älvängen att medverka med demonstrationer av hantverket. Museet och dess medlemmar har slagit allt tågvirke som används på Ostindiefararen enligt gamla hantverksmetoder.

Roland Andersson, ordförande i regionstyrelsen kommenterar:
- London är en viktig marknad för turismen i Västra Götaland och att synliggöra vårt turistutbud på detta sätt känns både viktigt och naturligt. Jag är övertygad om att intresset kommer att vara stort och att det kommer många besökare för att titta på skeppet och ta del av vår turistmonter.

I år är det 300 år sedan Carl Von Linné föddes. En viktig del i Linnéfirandet utomlands är det svenska inslaget i det internationellt sett mest betydelsefulla trädgårdsevenemanget i Europa, Chelsea Flower Show, som hålls i London i slutet av maj varje år och som i år sammanfaller med Ostindiefararens besök. En modern Linnéträdgård, designad av en av Sveriges ledande landskapsarkitekter, Ulf Nordfjell, är årets Svenska bidrag och kommer att visas på Chelsea Flower Show under maj och juni, innan den förs till Göteborgs Botaniska Trädgård. En symbolisk del av trädgården kommer också att fraktas tillbaka till Göteborg ombord på skeppet Götheborg.

Musikaliskt bidrar Västra Götalandsregionen med storbandet Bohuslän Big Band, hemmahörande på Vara Konserthus, som bland annat kommer att delta vid ankomstceremonin vid Tower Bridge, men också med en konsert tillsammans med jazz-/blueslegenden Georgie Fame och göteborgsbaserade souldrottningen Jaqee.



Kontaktperson: Hans Aronsson ordf regionfullmäktige, 0705- 31 32 01, Roland Andersson, ordf regionstyrelsen, 0705-16 70 24


Läs meddelandet som PDF