Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-04-13 09:45


Ostindiefararens hamnstopp i Nice, Frankrike

Västra Götalandsregionen deltar vid ostindiefararen Götheborgs hamnstopp i Nice


När ostindiefararen Götheborg den 17 april lägger till i den franska staden Nice, finns Västra Götalandsregionen på plats. Regionen kommer tillsammans med bland andra Västsvenska Turistrådet att under en dryg vecka visa upp området Västra Götaland samt arrangera ett antal seminarier och utställningar.

Västra Götalandsregionen har ända sedan starten bidragit till ostindiefararprojektets genomförande som ett led i att skapa sysselsättning, stimulera besöksnäringen och väcka intresse för det kulturhistoriska arvet.
- I dagens globaliserade värld är internationell utblick och internationellt samarbete oerhört viktigt för att följa med i utvecklingen. Ostindiefararen drar såväl beslutfattares som medias uppmärksamhet till sig och detta skall vi dra nytta av för att synliggöra Västra Götaland och knyta kontakter med omvärlden, säger regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson.

Under de dagar som Götheborg ligger i Nice hamn kommer Västra Götalandsregionen att arrangera ett flertal aktiviteter med förhoppning om utökat samarbete, nya kontakter och ökat erfarenhetsutbyte på ett flertal områden. I närheten av skeppets kajplats kommer en aktivitetsby att byggas upp där deltagare från såväl svenskt näringsliv som offentliga organisationer finns representerade för att visa upp sig. Västra Götalandsregionen kommer tillsammans med Västsvenska Turistrådet att visa vad Västra Götaland har att erbjuda i turistväg och kommer som en del i detta arrangemang dessutom att bjuda på smakprover på västsvenska specialiteter.

Vidare kommer ett seminarium på temat kulturturism att arrangeras där man bland annat kommer att diskutera möjligheter och erfarenheter som kan leda till ett utvecklat arbete på området. 
-Västra Götalandsregionen arbetar aktivt med att stärka förutsättningar för kulturturism, dels i samverkan med kommunerna i Västra Götaland, och dels internationellt, bland annat genom medlemskap i det Europeiska kulturturistiska nätverket ECTN. Turism som är kopplad till kultur innebär möjligheter till livslångt lärande samtidigt som det genererar jobb och inkomster. Kulturturismen är en av regionens mest expanderande sektorer och därför är det viktigt att vi drar nytta av hur andra regioner arbetar för att lyckas, säger Lars Nordström, ordförande i kulturnämnden.

Andra seminarier som kommer att äga rum handlar bland annat om hälso- och sjukvård, film som regional utvecklingsfaktor, miljö och kollektivtrafik.

Under veckan kommer också utställningen Proudly Made In Sjuhärad att ge smakprov på spännande Västsvensk design med vassa armbågar. Utställningen baseras på Sjuhärads textila tradition. Musikaliskt bidrar Västra Götalandsregionen med vokalkvartetten VOX som är en av Vara Konserthus fasta professionella ensembler. Vokalkvartetten kommer att uppträda tillsammans med stråkmusikerna i Ginestrakvartetten.


 


 



Kontaktperson: Hans Aronsson ordf regionfullmäktige, 0705-313201, Bertil Jonsson förste vice ordf regfullmäktige, 0705-49 55 50, Lars Nordström ordf kulturnämnden, 0709-206839, Rolf Malm projektledare, 0708-275185


Läs meddelandet som PDF