Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-05-01 14:33


Västra Götalandsregionen förskotterar Partihallsförbindelsen – byggstart under 2007


Partihallsförbindelsen i Göteborg, den nya vägförbindelsen mellan E20 och väg 45 som avlastar trafiken vid Tingstadstunneln, kommer nu att kunna byggstartas 2007 genom att Västra Götalandsregionen förskotterar en del av byggkostnaden. Regionen och Vägverket har träffat ett avtal om förskotteringen. Göteborgs kommun medverkar genom att lösa in fastigheter och upplåta mark för vägprojektet.
– Vi har haft ett bra samarbete och hoppas på detta vis kunna påskynda ett mycket viktigt vägprojekt i Göteborg, konstaterar regionrådet Kent Johansson och kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson i ett gemensamt uttalande. Förskotteringen förutsätter regeringens godkännande.
– Jag vill inte föregripa regeringens beslut i sakfrågan men vågar lova en snabb handläggning av detta angelägna ärende, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Vägutbyggnaden som utan förskottering beräknats kunna byggstartas tidigast hösten 2008 kan nu påbörjas ett år tidigare. Byggtiden beräknas till tre år och den nya vägförbindelsen kan öppnas för trafik 2010. Utbyggnaden ger trafikanter möjlighet att växla mellan vägarna E20 och 45 utan att belasta E6 eller trafiksystemet vid södra mynningen av Tingstadstunneln. Därigenom avlastas en av de besvärligaste vägtrafikpunkterna i Göteborg.

Partihallsförbindelsen ingår i den Regionala Infrastrukturplanen för Västra Götaland men byggstarten har försenats. Projektet har stor betydelse för framkomligheten för både nationell och regional trafik i Göteborg och därmed för den ekonomiska tillväxten i Västsverige.
– Med tanke på Partihallsförbindelsens stora betydelse har vi från Västra Götalandsregionens sida ansett det väl motiverat att låna ut 200 miljoner utan krav på räntekompensation, säger Kent Johansson som räknar med att räntekostnaden för regionen kan komma att uppgå till ungefär 35 miljoner kronor.

Partihallsförbindelsen ger i sig stora positiva effekter både för trafikanter och miljö. Den kan följas av en tunnelutbyggnad som förbättrar kapaciteten över älvsnittet ytterligare till nytta för både genomfartstrafik och trafik som ska till hamnar, industriområden mm.
– Det är mycket positivt att byggstarten för Partihallsförbindelsen nu säkras, men vi måste också få fram andra infrastruktursatsningar som Västlänken och en bättre kollektivtrafik för att regionkärnan Göteborg ska vara attraktiv och konkurrenskraftig, konstaterar Göran Johansson.

Partihallsförbindelsen utförs som broförbindelse mellan Ånäsmotet på E20 och Marieholm och beräknas kosta drygt 1 miljard inklusive trafikplatser. Väglängden är 1 km.



Kontaktperson: Kent Johansson, Regionutvecklingsnämndens ordförande, tel 070 5370340, Göran Johansson, Kommunstyrelsens ordförande tel 031 611025, Rolf Thor, chef för Kommunikationsenheten, Västra Götalandsregionen, tel 070 3206358
Bengt Johansson, Projektledare Vägverket, tel 070 2897351, Kenneth Hultgren, Pressekreterare Näringsdepartementet 070 5930877


Läs meddelandet som PDF