Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-12-16 09:30


Västra Götalandsregionen medverkar till att påskynda delar av Hamnbanan


Under torsdagen presenterades ett avtal om att tidigarelägga utbyggnaden av delar av Hamnbanan i Göteborg. Förskotteringen är en gemensam satsning mellan Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Göteborgs Hamn, AB Volvo och förutsätter statlig medverkan. Total kostnad för ny bro beräknas till cirka 1,4 miljarder. Västra Götalandsregionen bidrar med 55 miljoner för att täcka del av kostnaden för en tidigareläggning.

Avtalet innebär att det blir möjligt att bygga en ny järnvägsbro vid Marieholm tidigare än enligt den nationella långtidsplanen för infrastruktur.

- För Västra Götalandsregionen är det angeläget att transporterna till och från Skandinaviens viktigaste hamn kan utvecklas på ett sätt som är bra för Göteborg, för Västra Götaland och för Sverige. Av flera skäl - inte minst miljöskäl - behöver mer gods transporteras på järnväg, menar Birgitta Losman, ordförande i Regionutvecklingsnämnden.

Hamnbanan- en av Sveriges viktigaste järnvägslänkar
Hamnbanan är en av Sveriges viktigaste järnvägslänkar med uppgift att göra det möjligt för godstrafiken att nå hamnområdena i Göteborg. Hamnbanan är idag hårt belastad och Marieholmsbron, som är en del av Hamnbanan, är den enskilt mest sårbara länken i det Västsvenska järnvägssystemet.

En tidigareläggning ger flera fördelar
Utbyggnaden av Hamnbanan ingår i förslaget till nationell plan för 2010-2021. I planen ingår cirka 2 550 miljoner kronor i statliga medel, varav cirka 1 400 miljoner avser en ny Marieholmsbro som byggs invid nuvarande enkelspåriga bro. Tidigareläggningen ger både en kapacitetsförbättring och en minskad sårbarhet. Utbyggnaden ingår inte i det Västsvenska paketet, som är en rad av infrastruktursatsningar på kollektivtrafik, järnvägar och vägar. Genom tidigareläggningen av järnvägsbron uppnås vissa samordningsvinster, samtidigt som det blir möjligt att nyttja EU-bidrag för järnvägsutbyggnaden.

Regionutvecklingsnämnden tog tidigare i somras beslutet att satsa 55 miljoner kronor för förskottering av Marieholmsbron, som är en central del av Hamnbanan.


 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande Regionutvecklingsnämnden, tel. 0703-67 95 80
Rolf Thor, chef för enheten infrastruktur och kollektivtrafikavdelningen på regionutvecklingssekretariatet, tel. 070-320 63 58


Läs meddelandet som PDF