Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-12-12 15:09


Västra Götalandsregionen satsar 18 miljoner i ElectriCity


2015 går startskottet för ElectriCity – testarenan för elbussar och innovativa hållplatser i Göteborg. Västra Götalandsregionen har i dagarna tagit beslut om att satsa 18 miljoner på projektet, som ska bidra till att förbättra kollektivtrafiken, utveckla näringlivet och öppna möjlighet att planera samhällen och städer på nya sätt.

 

Ljudlösa bussar utan utsläpp, som hämtar upp passagerare inomhus och drivs av förnyelsebar el – det blir verklighet i den ultramoderna busslinjen och testarenan som startar i Göteborg 2015. Testarenan sträcker sig mellan Lindholmen Science Park och Johanneberg Science Park. För Västra Götalandsregionen och Västtrafik innebär satsningen en unik möjlighet att, tillsammans med resenärer och företag, testa och utveckla nya smarta lösningar för kollektivtrafiken.

Stärker konkurrenskraften

Elektrifierad kollektivtrafik är ett viktigt utvecklingsområde i städer, nationellt och internationellt. Västra Götalands tyngd inom fordonsindustrin, med såväl storföretag som en mängd underleverantörer, gör att behovet och förutsättningarna finns för att ligga i framkant när det gäller såväl elektrifiering och säkerhetskoncept som hållplatslösningar och IT-stöd för resenärer. Testarenan har potential att leda till såväl innovationer som ger en bättre och mer attraktiv kollektivtrafik, som till nya arbetstillfällen och större konkurrenskraft hos företagen i länet. En viktig del i projektet är att underlätta samverkan mellan offentliga och privata aktörer.

 

Idag fattade kollektivtrafiknämnden beslut om 8 miljoner kronor för medfinansiering. Regionutvecklingsnämnden har tidigare beslutat om 10 miljoner kronor och miljönämnden kan komma att medfinanisiera i senare skede. Projektets avsiktsförklaring undertecknades av Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Lindholmen Science Park, Johanneberg Science Park, Energimyndigheten och AB Volvo



Kontaktperson: Leif Blomqvist, 1:a vice ordförande regionutvecklingsnämnden, mobil 0707-31 84 50
Ulrika Frick, ordförande kollektivtrafiknämnden, mobil 070-270 40 93


Läs meddelandet som PDF