Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-01-22 15:20


Västra Götalandsregionen utreder infrafrågor på uppdrag av regeringen


– Vi antar erbjudandet. Det är ett nytt och spännande sätt att jobba med infrastrukturplanering där vi i Västra Götalandsregionen får möjlighet att sätta ett helhetsperspektiv på transportsystem och infrastruktur.

Det var regionrådet Kent Johanssons besked efter att infrastrukturminister Åsa Torstensson på måndagen deltog i ett sammanträde i Göteborg med Beredningsgruppen för regionutveckling. Där diskuterades genomförandet av det erbjudande som Västra Götalandsregionen och Region Skåne fått av näringsdepartementet: Att medverka till att utarbeta underlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen.

Uppdraget, som omfattar infrastrukturplaneringen för perioden 2010 -2019, innebär att näringsdepartementet erbjuder Västra Götalandsregionen och Region Skåne att bidra med ett sammanhållet regionalt underlag för planeringsperioden som underlag för inför regeringens kommande proposition om den framtida järnvägs- och väginfrastrukturen. Underlaget ska redovisas för Banverket och Vägverket som ska ta med de regionala underlagen i sin redovisning till regeringen.

När ärendet behandlades i Beredningsgruppen behandlades uppdraget, ansvarsfördelningen och en tidsplan för uppdragets genomförande.

Regeringen pekar i sitt beslut om den kommande infrastrukturplaneringen bland annat på betydelsen att utnyttja befintlig infrastruktur på ett mer effektivt sätt men också att ett flertal nyinvesteringar är angelägna.

Transportsystemet ska tillgodose näringslivets och medborgarnas behov men också bidra till att utsläppen av koldioxid och andra klimatpåverkande gaser minskar samt att miljökvalitetsmålen uppnås. I uppdraget sägs vidare att åtgärder som ligger i plan för 2010 – 2015 kan omprövas samt att nya upphandlingsmetoder eller finansieringslösningar kan prövas.

- Västra Götaland är landets viktigaste transportregion och här finns också en koncentration av landets industri. Vi behöver förbättra transportvillkoren för svensk industri och handel. Dessutom vill vi skapa bättre möjligheter för regionens invånare att nå arbetstillfällen och utbildning, men det behöver ske på ett säkert och hållbart sätt, säger Kent Johansson. 

Västra Götalandsregionen kommer att driva arbetet i nära samarbete med kommunförbund, trafikverk, Västtrafik, Länsstyrelsen och flera andra aktörer. Regionens underlag till infrastrukturplaneringen ska vara klart i god tid före sommaren.

– Det känns mycket tillfredsställande att få möjligheten till att aktivt få medverka till att påverka utvecklingen av den framtida infrastrukturen. Uppdraget ska utföras så att så många intressenter som möjligt kan vara med och påverka, avslutar Kent Johansson som också påpekade vikten av att förslagen får ett brett politiskt stöd.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionråd, 0705 37 03 40,
Rolf Thor, chef Kommunikationer och IT, 0703 20 63 58, Tore Johnsson, projektledare, 070-602 20 90, Tomas Forslin, nämndsekreterare, 0704-59 66 27.


Läs meddelandet som PDF