Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-09-19 16:50


Västra Götalandsregionen vinner pris för entreprenörskapsprojekt


Västra Götalandsregionen är en av vinnarna i den svenska delen av EU-tävlingen European Enterprise Award. Utdelningen av priset ägde rum i Stockholm under onsdagen och det är utbildningskonceptet Den företagsamma förvaltningen som belönats för initiativ som främjar entreprenörskap i samhället.

Projektet tog hem första priset i kategorin Banbrytande entreprenörskap. Utöver att vinna pris i den svenska delen av tävlingen kommer också företrädare för Västra Götalandsregionen att resa till Portugal den 3 december i år, för att företräda Sverige i Europafinalen av tävlingen.

Den företagsamma förvaltningen startade 2004 och är ett unikt utbildningskoncept framtaget av Regionutvecklingssekretariatet. Projektet vänder sig främst till kommunala chefer och tjänstemän och går ut på att skapa en kreativ och företagsam myndighetskultur, att öka förståelsen för entreprenörskap, skapa ett bättre bemötande och bättre rutiner i kontakten med entreprenörerna. Utbildningen kan också användas till att förbättra den interna företagsamheten och kreativiteten inom den egna förvaltningen.

- Priset är ett bevis på att vi har ett starkt utbildningskoncept för att främja entreprenörskap i det offentliga arbetet hos kommunerna, säger Tomas Forslin projektledare på Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen har genomfört två utbildningsomgångar för ett 15-tal kommuner i Västra Götaland. Konceptet har också spritts till kommuner i bl.a. Hälsingland och Skåne. Som en följd av Den företagsamma förvaltningen har också projektet Den företagsamma skolan knoppats av och genomförts för skolledare och lärare i sex kommuner i Västra Götaland. Västra Götalandsregionen har haft ett nära samarbete med Startcentrum Örebro, Forum för Småföretagsforskning samt Nutek i arbetet med projektet.

 

Fakta European Enterprise Awards
European Enterprise Awards är ett pris som instiftats av Europeiska kommissionen som skall lyfta fram insatser som främjar regionalt entreprenörskap. En nationell tävling hålls i alla EU:s medlemsländer samt i Island, Norge och Turkiet. I respektive land utses vinnare i upp till fem kategorier och varje land nominerar utifrån dessa max två representanter som deltar i Europafinalen, som i år sker i Portugal.

 

 

 



Kontaktperson: Tomas Forslin, projektledare på Västra Götalandsregionen, 0704-596627


Läs meddelandet som PDF