Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-02-06 16:10


Västsvenska dagar i Bryssel med maritimt fokus


Västra Götaland är en av Europas mest mångsidiga maritima regioner.

Under tre dagar, med start i morgon den 7 februari, lyfter nu Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad frågor med denna utgångspunkt i EU-parlamentet i Bryssel.

logotype

Göteborgs stad logotype

I Västra Götaland kombineras fiske, sjöfart och skärgårdsturism med systematiskt miljötänkande och avancerad forskning. Med detta fokus lyfter Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad den 7-9 februari dessa strategiska, maritima frågor i Europaparlamentet.

Att få visa upp sig i Bryssel ger en möjlighet lyfta och diskutera viktiga delar av ”the Blue Growth concept”, som är temat för European Maritime Days 2012, arrangemanget med inriktning på havsfrågor som hålls 20-22 maj i Göteborg.

EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson från Göteborg tycker att det är positivt att den maritima regionen Västra Götaland nu presenteras för en större europeisk publik:

– En särskilt viktig faktor att lyfta fram är det ambitiösa miljöarbete som görs i och i anknytning till hamnen i Göteborg, säger han. Hamnen är ett effektivt transportnav som ligger långt framme i utvecklingen mot en grönare sjöfart, säger han.

EU-parlamentskollegan Kent Johansson, tidigare regionråd i Västra Götalandsregionen med ansvar för utarbetandet av regionens maritima strategi, fyller i:

– Sverige är ett av EU:s mest maritima länder med en av de längsta kuststräckorna bland unionens medlemsstater. Det är viktigt att kunna påverka Europas havspolitik men också att få draghjälp i utvecklingen genom samverkan med andra kust- och havsregioner.

En utställning som speglar Göteborg och Västra Götaland som ett maritimt centrum kommer att hållas i anslutning till seminarierna.

Värdar i Bryssel är EU-parlamentarikerna Olle Ludvigsson, Kent Johansson och Isabella Lövin.

För kontakt:

Olle Jonäng
Västra Götalandsregionens EU-kontor
E-post: olle.jonang@vgregion.se
Tel. 0521-27 58 60

Sebastian Marx
Göteborgs Stads EU-kontor
E-post: sebastian.marx@cityhall.goteborg.se
Tel: +32 2 501 08 36
Mobil: +32 (0) 47 99 49 859

Läs mer

European Maritime Day 2012 (Göteborgs stads och Västra Götalandsregionens hemsida)

Europeiska kommissionens officiella hemsida om European Maritime Day

 



Kontaktperson: Olle Jonäng och Sebastian Marx


Läs meddelandet som PDF