Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-11-26 10:30


Västsvenska företag ser ljust på framtiden


Konjunkturläget i Västra Götaland har förbättrats ytterligare sedan i våras.  Det största lyftet märks inom de transportrelaterade branscherna – fordonsindustrin, bilhandeln samt transport och logistik. Inom Västra Götaland är konjunkturen starkast i Göteborgsregionen och svagast i Fyrbodal, men Skaraborg uppvisar den största uppgången. Optimismen inför våren är stor där i stort sett alla branscher tror på uppgångar.

Starkare konjunktur

Konjunkturläget har inte stärkts i den omfattning som prognoserna visade i våras men utvecklingen det senaste halvåret innebär att normalkonjunkturen stabiliserats. Konjunkturindex för Västra Götaland ligger hösten 2014 på +6, en uppgång från ±0 våren 2014. De västsvenska företagen ser på det kommande halvåret med tillförsikt. Prognosen inför hösten 2014 tyder på en rejäl uppgång till ett index +20, en nivå över normalkonjunktur.

- Det är mycket glädjande att konjunkturen i Västra Götaland har fortsatt att stärkas under hösten trots orosmoln i omvärlden. Vi kan också konstatera att företagen i Västra Götaland ser på ljust på utvecklingen det kommande halvåret, säger regionutvecklingsdirektör Fredrik Adolfsson.

Sysselsättningen ökar, få tror på personalminskningar

I Västra Götaland är 14 900 fler sysselsatta tredje kvartalet i år jämfört med samma kvartal 2013. Sysselsättningen förväntas öka ytterligare det kommande halvåret. Av samtliga företag i Västra Götaland räknar 26 procent med att antalet anställda kommer att öka det närmaste halvåret, men enbart 15 procent räknar med personalminskningar.

- Den positiva sysselsättningsutvecklingen vi sett de senaste åren börjar nu ge avtryck i en lägre arbetslöshet, som nu är en halv procentenhet lägre än riksgenomsnittet. Om företagens planer inför det närmaste halvåret förverkligas kommer vi att få ytterligare en skjuts framåt i sysselsättningen och lägre arbetslöshet, säger Mats Granér, analyschef på Västra Götalandsregionen.

Tillverkningsindustrin starkare än på länge

Det samlade konjunkturläget för tillverkningsindustrin har förbättrats sedan i
våras och inte sedan första halvåret 2011 har läget bedömts vara så starkt. Det har fått genomslag på sysselsättningen och för första gången på tre år ser personalnedskärningarna ut att upphöra. Inför det kommande halvåret räknar industriföretagen med att konjunkturen stärks ytterligare inom samtliga delbranscher med undantag för grafisk industri.

Stor optimism inom fordonsindustrin

Stämningsläget i fordonsindustrin har förbättrats betydligt. En tredjedel av företagen anger att konjunkturläget är bra, medan endast en av tio företag upplever konjunkturläget som dåligt. Trots den goda stämningen i branschen uppger de flesta företagen oförändrad orderingång från både export- och hemmamarknad och produktionen ser till och med ut att ha minskat något det senaste halvåret. Ett tecken på att läget trots allt har stärkts är att antalet anställda har ökat. En trolig förklaring till den positiva konjunkturbedömningen är att företagen redan nu räknat in den kraftiga uppgång som väntas under kommande halvår.

- Efter några dystra år ser det ut som om det håller på att vända på allvar för fordonsindustrin. Volvo Cars offensiva satsning på ökad produktion och nyanställningar i både Göteborg och i Kina är ett tydligt tecken på detta, säger Mats Granér.  

Fortsatt normalläge byggbranschen – lyftet uteblev

Läget för byggbranschen har stärkts något sedan i våras även om det stora lyftet som företagen väntade sig har uteblivit. Förväntningarna är dock höga på att konjunkturen ska stärkas till våren. Att byggföretagen tror på ökad efterfrågan och fler uppdrag märks även på deras anställningsplaner, hela 35 procent av företagen planerar att nyanställa under kommande halvår.

Sämre än väntat för företagstjänster -optimism inför våren

Konsultföretagens mycket starka prognoser från i våras har inte infriats och konjunkturläget har dämpats under hösten. Företagen uppvisar dock ökad försäljning och sysselsättning det senaste halvåret. Till våren väntas konjunkturen stärkas. Företagen ser också ett ökat behov av att nyanställa – en tredjedel räknar med att utöka personalstyrkan.

Göteborgsregionen starkast igen – men alla regioner tror på uppgång

Den regionala konjunkturbilden är fortsatt jämn. Det starkaste konjunkturläget
har Göteborgsregionen med konjunkturindex på +9. Index för Sjuhärad och Skaraborg steg till +2 medan index för Fyrbodal uppmättes till –1. I samtliga delregioner förväntas en rejäl uppgång till våren.

 

Konjunkturindex Vår 2014 Höst 2014 Prognos Vår 2015
Västra Götaland 0 +6 +20
Göteborg +4 +9 +22
Sjuhärad 0 +2 +21
Skaraborg -10 +2 +16
Fyrbodal 0 -1 +16
 

Göteborgsregionen

Konjunkturen i Göteborgsområdet har stärkts något sedan i våras och konjunkturindex har stigit med 5 enheter till +9. Situationen har inte varit så bra sedan våren 2011. Bakom uppgången står fordonsindustrin, transport- och logistikbranschen samt sällanköpshandeln som alla uppvisar tydliga förbättringar sedan i höstas. Optimismen inför det kommande halvåret är störst inom fordonsindustrin, byggverksamhet och datakonsulter. 

Sjuhärad

Konjunkturindex har i höst stigit med 2 enheter till +2 och den kraftiga konjunkturförstärkning som företagen i Sjuhärad trodde på i våras har uteblivit. Utfallet för hösten visar att byggbranschen och sällanköpshandeln har utvecklats starkt, medan stämningsläget inom industrin har försämrats något. Inför kommande halvår är samtliga branscher optimistiska.

Skaraborg

Medan övriga delregioner visade förbättringar stod Skaraborg i våras och stampade och hade det svagaste konjunkturläget i länet. I höst redovisar Skaraborg istället den största uppgången. Grunden till ljusningen är framför allt att läget för fordonsindustrin stärkts kraftigt.

Fyrbodal

Konjunkturen i Fyrbodal är i princip oförändrad sedan i våras och regionen befinner sig med ett konjunkturindex på –1 fortsatt i ett normalläge. Sällanköpshandeln uppvisar ett betydligt sämre läge i Fyrbodal än i övriga delregioner, vilket kan förklaras av minskad gränshandel till följd av att prisskillnaderna mellan Norge och Sverige minskat. Efter en kraftig uppgång för byggbranschen i våras har byggandet fortsatt gått uppåt samtidigt som industrin backat svagt. Industriföretagen och i synnerhet fordonsindustrin spår dock en ljusning till våren.

Konjunkturbarometern i sin helhet finns på www.vgregion.se/konjunktur

Konjunkturindex kan variera från –100 till +100. Värdet 0, med en toleransgräns på ±15 innebär en s.k. normalkonjunktur. –100 anger en nattsvart lågkonjunktur och +100 står för en överhettad högkonjunktur. Gränserna för lågkonjunktur och högkonjunktur kan schablonmässigt sättas till index –40 respektive +40. Konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom tillverkningsindustri, byggverksamhet, företagstjänster, bilhandel, samfärdsel, sällanköpshandel, partihandel och turism. Undersökningen, som ger en totalbild för hela Västra Götaland, har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Höstens mätning – där svaren från företagen har samlats in från mitten av september till slutet av oktober – avser en nulägesbeskrivning för hösten i år och en prognos för första halvåret 2015. Konjunkturbarometern för Västra Götaland görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen.


 



Kontaktperson: Mats Granér, analyschef, 070-570 09 34


Läs meddelandet som PDF