Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-05-25 09:30


Västsvenska företag tror på konjunkturuppgång


Avmattningen av konjunkturläget i Västra Götaland har stannat av och näringslivet befinner sig fortfarande i en normalkonjunktur. Trots den fortsatta osäkerheten i Europa har näringslivet en större tillförsikt nu än i höstas. Prognoserna inför hösten är ljusa och konjunkturläget tycks stärkas. Detta syns framförallt vad gäller produktion och försäljning, men även nyrekryteringen väntas komma igång igen.

Stabil sysselsättningsnivå

Sysselsättningen har utvecklats positivt i Västra Götaland det senaste året. Första kvartalet i år är 21 000 fler sysselsatta jämfört med första kvartalet 2011. Helt enligt förväntningarna i förra Konjunkturbarometern har uppgången mattats av det senaste halvåret. Sedan i höstas har vart fjärde företag ökat antalet anställda och lika många uppger att de dragit ned. Inför hösten räknade flesta branscher med en viss rekrytering.

– Det är glädjande att se att sysselsättningen trots konjunkturnedgången i stort sett är bibehållen sedan i höstas. Företagen tycks ha hållit uppe beredskapen för att möta efterfrågan när den tar fart på nytt, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Små skillnader mellan Västra Götaland och övriga Sverige

En jämförelse mellan Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer för riket och konjunkturbarometern för Västra Götaland visar att konjunkturläget ligger ungefär i nivå med riket i de flesta branscher. Ett undantag är konjunkturen för konsultverksamheter som är i ett bättre konjunkturläge i Västra Götaland. För tillverkningsindustri och byggverksamhet tycks konjunkturen vara något svagare i Västra Götaland.

Stark optimism inom konsultbranschen

Läget inom konsultbranschen har försvagats något sedan i våras men ligger kvar på en nivå som är bättre än normalkonjunktur (+25). Dämpningen ser ut att vara tillfällig och till hösten ser konjunkturen ut att stärkas igen. Mer än hälften av företagen räknar med att faktureringen kommer att öka. Sex av tio företag räknar med att behöva utöka personalstyrkan. För IT-konsulterna är läget bättre än i övriga konsultbranschen och konjunkturen har förbättrats sedan i våras.

Nedgång för byggandet

Konjunkturindex inom byggbranschen har gått ner från +17 i höstas till +12 vilket innebär att der råder en normalkonjunktur. Det kan dock jämföras med förra vårens mätning som låg på +40, det vill säga på gränsen till högkonjunktur. De flesta företagen tror på en oförändrad konjunktur på ett halvårs sikt.

Fortsatt dämpad industrikonjunktur – ändå utbredd optimism inför hösten

Industrikonjunkturen förblev fortsatt dämpad under första halvåret 2012, helt enligt förväntningarna. Konjunkturindex står under våren i -11, alltså inom det intervall som betraktas som normalkonjunktur. Industrins konjunkturförväntningar är överlag positiva. I samtliga industribranscher är det fler företag som tror på en förbättring än som tror på en försvagning. En utbredd optimism finns inom elektronikindustrin. Från ett nuvarande svagt konjunkturläge tror över hälften av branschen att det blir bättre till hösten. Inom fordonsindustrin bedömer en majoritet av företagen att konjunkturen förblir oförändrad men samtidigt är det endast 3 procent som tror på en försämring. Starkast konjunkturläge återfinns inom industrin för metallvaror som även de är fortsatt positiva inför andra halvåret.

Konjunkturen i Västra Götalands delregioner

Den regionala konjunkturbilden är fortsatt jämn. Fyrbodal har närmat sig de övriga sedan i höstas. Index för delregionerna alla inom intervallet –9 till –1.

 

  Hösten 2011 Våren 2012 Hösten 2012 (prognos)
Västra Götaland 0 -6 +10
Göteborgsregionen +1 -5 +15
Sjuhärad -1 -7 +9
Skaraborg 0 -1 +5
Fyrbodal -10 -9 +1

 

Göteborgsregionen

Konjunkturen i Göteborgsregionen har försvagats något sedan i höstas, vilket var helt i linje med företagens bedömning för ett halvår sedan. Industrin och detaljhandeln höll tillbaka konjunkturen medan bygg och tjänstenäringarna i generella ordalag gick bättre. Konjunkturprognosen för hösten visar att företagen räknar med en kraftig förbättring det kommande halvåret. Det bådar också gott för sysselsättningen i regionen som förväntas stiga i takt med konjunkturförbättringen. I stort sett samtliga branscher tror sig få rekryteringsbehov under året.

Sjuhärad

Sjuhäradsregionens hade en svag konjunkturutveckling under hösten. Prognoserna för våren var dock försiktigt positiva där företagen trodde på en svag förbättring. Läget har dock fortsatt att försvagas något. Industrikonjunkturen och detaljhandeln har backat svagt medan det har varit en kraftig försämring för byggbranschen. Det verkar dock som att det endast blir en tillfällig svacka. Prognoserna inför hösten är positiva och tillsammans med Göteborgsregionen gör företagen i Sjuhäradsregionen den ljusaste bedömningen av konjunkturen på ett halvårs sikt.

Skaraborg

Skaraborg är för närvarande den delregion med bäst konjunkturläge. Efter en tydlig avmattning under andra halvåret i fjol har konjunkturläget i Skaraborg under det senaste halvåret varit oförändrat. Byggkonjunkturen har efter dämpningen i höstas vänt upp igen och är starkare än normalt. För detaljhandeln, inklusive bilhandel, har konjunkturindex fallit ytterligare några enheter sedan i höstas. Inför hösten är tongångarna återhållsamt positiva och näringslivet tror på en viss förbättring av konjunkturen.

Fyrbodal

Konjunkturen i Fyrbodal försvagades betydligt under andra halvåret i fjol, men nedgången stabiliserades under våren. Fyrbodal var den enda regionen där konjunkturläget inte försämrades under våren, vilket har medfört att konjunkturläget nu närmat sig Göteborgsregionen och Sjuhärad. Bedömningarna om framtiden är även positiva och fortsatt normalisering av konjunkturen väntas till hösten. En ljuspunkt är transportmedelsindustrin som i höstas visade tydliga tecken på att en ny lågkonjunktur var på gång. Återhämtningen tillbaka till normalkonjunktur har dock varit snabb och kraftfull, och under våren steg konjunkturindex med hela 37 enheter till –8. Sedan i höstas har som bekant Saab gått i konkurs och ingår följaktligen inte i vårens undersökning. Detta kan vara en förklaring till den uppmätta konjunkturuppgången inom transportmedel.

 

Konjunkturbarometeren i sin helhet finns på www.vgregion.se/konjunktur

 

                                                               # # #

Konjunkturindex kan variera från –100 till +100. Värdet 0, med en toleransgräns på ±15 innebär en s.k. normalkonjunktur. –100 anger en nattsvart lågkonjunktur och +100 står för en överhettad högkonjunktur. Gränserna för lågkonjunktur och högkonjunktur kan schablonmässigt sättas till index –40 respektive +40.
 
Konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom tillverkningsindustri, byggverksamhet, uppdragsverksamhet (konsultföretag), bilhandel, samfärdsel, sällanköpshandel och partihandel. Undersökningen, som ger en totalbild för hela Västra Götaland, har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Vårens mätningar – där svaren från företagen harsamlats in från och medslutet av mars till och med april månad – avser utfall för andra halvåret 2011, en nulägesbeskrivning för våren i år och en prognos för andra halvåret 2012. Konjunkturbarometern för Västra Götaland görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen.
 

 

 



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 070-86 30 732
Mats Granér, analyschef tel. 070-57 00 934


Läs meddelandet som PDF