Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-09-10 15:51


Västsvenska infrastrukturpaketet går in i en ny fas


Nu går Västsvenska infrastrukturpaketet över i en genomförandefas. Parterna bakom avtalet bildar en gemensam organisation för att bland annat prioritera och samordna olika insatser. Vissa åtgärder behöver påbörjas inom kort.

Organisation och uppgifter
I dagarna hölls ett möte i Göteborg mellan företrädare för Näringsdepartementet, Trafikverket, Göteborgs stad, Göteborgsregionens kommunalförbund, Region Halland och Västra Götalandsregionen. Företrädarna för parterna kom överens om att bilda en genomförandeorganisation med en styrgrupp bestående av bland annat statssekreterare Leif Zetterberg från Näringsdepartementet, Lena Erixon från Trafikverket, Anneli Hulthén från Göteborgs Stad, Jan Hallberg från Göteborgsregionens Kommunalförbund, Göran Karlsson från Region Halland och Kent Johansson från Västra Götalandsregionen.

Styrgruppen ska bland annat hantera frågor om prioritering, finansiering och avtal. Prioriteringar av när olika satsningar ska genomföras ska göras i en rullande treårsplanering. Separata genomförandeavtal ska också tas fram för varje enskilt större projekt, för riktade potter eller grupper av åtgärder.
- Detta känns som en bra arbetsform för att säkra både ett effektivt genomförande och ett öppet och demokratiskt sätt att arbeta säger Kent Johansson, regionråd och medlem i styrgruppen. Nästa styrgruppsmöte blir den 24 september.

Prioriteringar för de närmaste åren
En prioriterad arbetsuppgift är att ta fram ett förslag till investeringar som ska genomföras tidigt, med sikte på att förbättra möjligheterna att resa med kollektivtrafiken. Hit hör åtgärder som att skapa separata körfält som förbättrar framkomligheten för bussar och insatser för att kunna köra längre pendeltåg med fler resenärer mellan Göteborg och Alingsås respektive Göteborg och Kungsbacka. Förbättringar av terminaler och utbyggnad av pendelparkeringar är andra exempel. Arbetet med att ta fram ett förslag till genomförandeplan tom 2013 inleds omedelbart.

Avtal för Västlänken och andra större projekt
Styrgruppen gav vid mötet en tjänstemannagrupp i uppdrag att ta fram ett förslag till genomförandeavtal för Västlänken, Marieholmstunneln, Göta älvbron och större kollektivtrafikobjekt.
- Det är mycket angeläget att snarast klara ut sträckningen för Västlänken. Det är en stor och viktig satsning som behöver komma igång. Så länge vi inte har en exakt dragning blir planeringen av flera centrala områden i Göteborg låsta, konstaterar Anneli Hulthén.

Huvudansvar
Vid mötet beslutades också att Trafikverket blir huvudansvarig för Västsvenska infrastrukturpaketet som helhet. Men en bra samverkan mellan parterna är en förutsättning för ett lyckat genomförande.
- Trafikverket har påbörjat förberedelserna och kommer med detta ansvar att se till så att både framdriften och samarbetet blir bra, säger Trafikverkets enhetschef Lena Erixon.



Kontaktperson: Kent Johansson, tel 070- 537 03 40, Anneli Hulthén, tel 031- 368 00 85, Jan Hallberg, tel 070- 761 10 42, Lena Erixon, tel 070- 65 89 364, Göran Karlsson, tel 070- 521 31 84


Läs meddelandet som PDF