Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-11-25 10:30


Konjunkturen i Västsverige vänder uppåt


Konjunkturläget i Västra Götaland har förbättrats. Sedan den nedåtgående trenden avstannade i våras har konjunkturkurvan nu börjat vända uppåt. Den största förbättringen märks inom industrin som uppvisar en normalkonjunktur. Samtliga undersökta branscher räknar med att konjunkturen fortsätter att förbättras det kommande halvåret.

– Det är en positiv signal att de västsvenska företagen bedömer att konjunkturläget har förbättrats och att det finns förväntningar om att konjunkturen kommer att stärkas ytterligare, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Förväntningar om fortsatt uppgång

Konjunkturindex för Västra Götaland ligger våren 2013 på -10, en uppgång från -21 våren 2013. Detta indikerar en normalkonjunktur. De västsvenska företagen ser det närmaste halvåret med tillförsikt. Prognosen inför våren 2014 tyder på en rejäl uppgång till ett index +11, dock fortfarande inom intervallet för en normalkonjunktur.

Sysselsättningen ökar

I Västra Götaland är 9 700 fler sysselsatta tredje kvartalet i år jämfört med samma kvartal 2012. Även sysselsättningsgraden har ökat. Trots detta visar konjunkturbarometern att det är fler av de företag ingår i undersökningen som uppger att de minskat antalet anställda, än som uppger att de ökat antalet anställda det senaste halvåret. Ett skäl till detta är att sysselsättningsutvecklingen inom tillverkningsindustrin och konsultbranschen, branscher som väger tungt i undersökningen, inte varit lika positiv som i många andra sektorer. Det kommande halvåret förväntas sysselsättningen i stort sett vara oförändrad inom det branscher som ingår in undersökningen. 

– Industrins utveckling har länge varit avgörande för sysselsättningen i Västra Götaland. Det är därför intressant att se att vi nu har haft en situation med minskad sysselsättning inom tillverkningsindustrin samtidigt som den totala sysselsättningen ökat och utvecklats bättre än riksgenomsnittet. Detta är ett tecken på att en ökad diversifiering bidragit till ett minskat industriberoende, säger Bertil Törsäter.

Förbättrad industrikonjunktur

Industriföretagen gör en ljusare bedömning av konjunkturläget än de gjorde i våras. Uppgången märks framförallt i transportmedelsindustrin, elektronikindustrin och metallvaruindustrin där det fortfarande rådde lågkonjunktur i våras men där det nu råder normalkonjunktur.

Så gott som samtliga delbranscher inom industrin räknar med ett förbättrat konjunkturläge till våren. Industrisysselsättningen förväntas bli oförändrad. Ett undantag är transportmedelsindustrin, där företagens planer pekar på en ökning av personalstyrkan det kommande halvåret.

Ljusning i sikte inom byggbranschen

De positiva förväntningarna inom byggbranschen i höstas har inte infriats. Konjunkturindex har istället sjunkit svagt till -8. Nedgången har framförallt drabbat bygg- och anläggningsarbeten. Men en konjunkturförbättring förväntas till våren, där ett uppsving inom bygg- och anläggningsarbeten väntas leda uppgången. Företagen spår även betydande ökningar för orderingången och att behovet av nyanställningar på allvar börjar ta fart till våren.

Ljusare framtidsutsikter inom konsultbranschen

Konjunkturläget för konsultbranschen försvagats något under hösten. Konjunkturindex landar i höst på –9. Den senaste tidens svagare konjunkturläge visar sig nu även i betydande personalnedskärningar. Inför kommande halvår väntas konjunkturen stärkas. Behovet av att minska på personalstyrkan förväntas stanna upp och istället bedömer företagen en svag uppgång i antalet rekryteringar.

Konjunkturen i Västra Götalands delregioner

I tre av fyra delregioner i Västra Götaland råder en jämn konjunkturbild. Sjuhärad sticker ut med ett klart bättre konjunkturläge än de övriga delregionerna. Företagen i samtliga delregioner tror på en rejäl konjunkturförbättring det kommande halvåret.

Konjunkturindex Våren 2013  Höst 2013 Vår 2014 (prognos)
Västra Götaland -21  -10 +11
Göteborgsregionen  -19  -11 +11
Sjuhärad  -22 -4  +21
Skaraborg -25 -12 +4
Fyrbodal -25 -10 +8

 

Göteborgsregionen

Precis som i övriga delar av Västra Götaland har konjunkturen i Göteborgsregionen stärkts efter sommaren. Det samlade konjunkturindexet har stigit från vårens –19 till –11 och läget är åter att betrakta som normalt. Industrin och partihandeln har återhämtat sig bäst sedan vårens mätning. Precis som i våras är det sällanköpshandeln som uppvisar ett särskilt svagt konjunkturläge, men även byggindustrin har dämpats något det senaste halvåret. Konjunkturläget i Göteborgsregionen förbättras till våren och sysselsättningen väntas öka i samtliga branscher med undantag för sällanköpshandeln och partihandeln.

Sjuhärad

Vid vårens undersökning räknade företagen med ett rejält konjunkturuppsving och utfallet ser till och med ut att ha blivit starkare än förväntat för industrin, medan byggbranschen och sällanköpshandeln inte utvecklats riktigt lika starkt som man räknade med för ett halvår sedan. Företagen ser fortfarande positivt på framtiden och förväntar en fortsatt stark utveckling till våren inom samtliga branscher. Prognoserna är de starkaste bland delregionerna i Västra Götaland.

Skaraborg

Konjunkturen i Skaraborg har förbättrats sedan i våras och kan nu betraktas som förhållandevis normal.  En förbättrad industrikonjunktur och en starkare sällanköpshandel är huvudskälen till uppgången. Inom bygg är konjunkturbedömningen lite mer negativ än i våras. Den för Skaraborg relativt betydelsefulla livsmedelsindustrin, gör den starkaste konjunkturbedömningen av de redovisade branscherna innevarande höst. Inför våren råder överlag förväntningar om en konjunkturuppgång, dock är något svagare utveckling än övriga delregioner.

Fyrbodal

Konjunkturen i Fyrbodal har återhämtats betydligt under det senaste halvåret. Det är framförallt en mycket kraftig återhämtning av industrikonjunkturen som har dragit upp under hösten, medan stämningsläget bland byggföretagen fortfarande är mycket svagt. Handelskonjunkturen har försämrats betydligt och är för närvarande svagare än normalt. Företagen är dock påtagligt optimistiska om konjunkturutvecklingen framöver och spår en kraftig konjunkturförbättring till våren.

Konjunkturbarometer i sin helhet finns på www.vgregion.se/konjunktur

***

Konjunkturindex kan variera från –100 till +100. Värdet 0, med en toleransgräns på ±15 innebär en s.k. normalkonjunktur. –100 anger en nattsvart lågkonjunktur och +100 står för en överhettad högkonjunktur. Gränserna för lågkonjunktur och högkonjunktur kan schablonmässigt sättas till index –40 respektive +40.

 

Konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom tillverkningsindustri, byggverksamhet, uppdragsverksamhet (konsultföretag), bilhandel, samfärdsel, sällanköpshandel och partihandel. Undersökningen, som ger en totalbild för hela Västra Götaland, har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Höstens mätning – där svaren från företagen har samlats in från mitten av september till slutet av oktober – avser en nulägesbeskrivning för hösten i år och en prognos för första halvåret 2014. Konjunkturbarometern för Västra Götaland görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen.

 

 

 



 



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 070-86 30 732
Mats Granér, analyschef, 070-57 00 934


Läs meddelandet som PDF