Sedan i våras har konjunkturen i Västra Götaland försämrats markant. Nedgången har varit störst inom den exportberoende tillverkningsindustrin. Trots de fortsatta orosmolnen i Europa tror det västsvenska näringslivet att nedgången bromsas upp det kommande halvåret. Sysselsättningen i näringslivet förväntas minska något – en fjärdedel av företagen uppger att de kommer att minska personalstyrkan.
Stabilisering efter inbromsning
Konjunkturindex för Västra Götaland har minskat från –6 till –21 sedan i våras. Detta indikerar ett läge som är sämre än normalkonjunktur, men inte nere på den nivå som indikerar lågkonjunktur. Prognosen tyder på en viss tillförsikt i näringslivet som för med sig att nedgången bromsas upp till våren.
– Skuldkrisen i Europa har nu på allvar spillt över till det svenska näringslivet. Minskad exportefterfrågan riskerar att drabba den västsvenska industrin särskilt hårt. Så länge den akuta krisen i euroområdet kvarstår råder det stor osäkerhet om den fortsatta konjunkturutvecklingen, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.
Stabil sysselsättningsnivå trots ökad arbetslöshet
Antalet sysselsatta har fortsatt att utvecklas positivt i Västra Götaland det senaste året. Tredje kvartalet i år är 6 300 fler sysselsatta i Västra Götaland jämfört med tredje kvartalet 2011. Även sysselsättnings¬graden har ökat något. Samtidigt ser vi en viss ökning i arbetslösheten och antalet varsel ökar. Sedan i höstas har 21 procent av företagen ökat antalet anställda och 30 procent har dragit ned. Det kommande halvåret räknar 12 procent med att nyanställa och 26 procent med att dra ned på personalstyrkan.
Små skillnader mellan Västra Götaland och övriga Sverige
En jämförelse mellan Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer för riket och konjunkturbarometern för Västra Götaland tyder på att konjunkturläget ligger ungefär i nivå med riket i de flesta branscher. Två undantag är byggverksamhet och bilhandel som står sig bättre i Västra Götaland än övriga riket.
Svag industrikonjunktur
De flesta industribranscher har klättrat ned på konjunkturkurvan det senaste halvåret. Från ett förhållandevis normalt konjunkturläge från i våras till ett svagare än normalt inom i stort sett hela industrin. Konjunkturindex för tillverkningsindustrin står under hösten i -30, d.v.s. långt under gränsen för normalkonjunktur. Prognosen indikerar ingen vändning i industrikonjunkturen utan spår en förhållandevis stabil utveckling kommande halvåret.
Transportmedelsindustrins situation har försvagats avsevärt sedan i våras och branschen befinner sig i en lågkonjunktur. Såväl efterfrågan som produktion har sjunkit och framförallt de mindre företagen har minskat antalet anställda. Inför våren tror företagen på en fortsatt nedgång för såväl orderingång som produktion och räknar dessutom med ytterligare personalnedskärningar.
Fortsatt dämpning inom konsultbranschen
Den högkonjunktur som konsultbranschen upplevt de senaste åren tog slut i våras och i höst ser dämpningen ut att fortsätta. Konsultbranschen, inklusive IT-konsulter, ligger dock inom ramen för normalkonjunktur (+14). Företagen räknar med att omsättningsökningen stannar av helt och nästan hälften anger att minskad efterfrågan är det största expansionshindret. Inför det kommande halvåret räknar de flesta företagen med ett stabilt konjunkturläge.
Konjunkturen i Västra Götalands delregioner
Den regionala konjunkturbilden är fortsatt jämn. Index för delregionerna Göteborgsregionen, Sjuhärad, Skaraborg och Fyrbodal ligger alla inom intervallet –16 och –22.
Konjunkturindex |
Våren 2012 |
Höst 2012 |
Vår 2013 (prognos) |
Västra Götaland |
-6 |
-21 |
-20
|
Göteborgsregionen |
-5 |
-21 |
-21 |
Sjuhärad |
-7 |
-16 |
-13
|
Skaraborg |
-1 |
-22 |
-24 |
Fyrbodal |
-9 |
-16 |
-13 |
Göteborgsregionen
Konjunkturen i Göteborgsregionen har drabbats av en rejäl dämpning efter sommaren. Optimismen från i våras höll inte och konjunkturen föll tillbaka. Konjunkturindex står under hösten i –21 jämfört med –5 i våras. Särskilt svag var konjunkturen inom industrin och detaljhandeln medan bygg och många tjänstenäringar generellt gick bättre. Ljusglimtar är styrkan inom uppdragsverksamheten samt ett fortsatt bra läge för IT-konsulter. Även byggbranschen har stått emot förhållandevis bra så här långt även om prognoserna indikerar en kommande försvagning.
Sjuhärad
Företagen i Sjuhärad gav optimistiska prognoser i våras. Särskilt handeln och industrin var positiva och trodde på en konjunkturuppgång till hösten. Istället så har konjunkturen backat ett steg. Konjunkturindex noteras i höst till –16 vilket kan jämföras med –7 i våras. Nedgången märks framförallt inom industrin medan byggbranschen som upplevde en rejäl nedgång i våras verkar ha återhämtat sig. Även sällanköpshandeln har stått emot en nedgång. Prognoserna för våren är relativt försiktiga och företagen väntar sig inte några större konjunkturförändringar.
Skaraborg
Skaraborgsföretagen upplever i höst en betydande konjunkturförsvagning. Från att i våras ha haft den starkaste konjunkturen i Västra Götaland har Skaraborg nu istället den svagaste.
Konjunkturindex har sjunkit från –1 till –22 vilket indikerar att läget gått från normalt till svagt. Värst drabbad är byggsektorn där konjunkturen efter en stark vår vänt brant nedåt. Även tillverkningsindustrin har försvagats betydligt. Ljuset i mörkret är detaljhandeln som efter en tung period har stärkts och nu uppvisar ett hyggligt konjunkturläge. Inför våren väntas konjunkturen i Skaraborg vara oförändrad men två branscher sticker ut – byggbranschen räknar med en fortsatt brant nedgång medan detaljhandlarna tror på ytterligare förbättringar.
Fyrbodal
Konjunkturen i Fyrbodal har fortsatt att försvagas något under hösten och konjunkturindex minskade med 7 enheter till –16, vilket tyder på att konjunkturen för närvarandet är något svagare än normalt. Trots den svala utvecklingen var nedgången lindrigare än för övriga regioner och konjunkturen i Fyrbodal uppvisade den minst negativa utvecklingen tillsammans med Sjuhärad. Framtidstron i regionen är försiktigt positiv och företagen tror på en svag konjunkturförbättring till våren.
Konjunkturbarometer i sin helhet finns på www.vgregion.se/konjunktur
# # #
Konjunkturindex kan variera från –100 till +100. Värdet 0, med en toleransgräns på ±15 innebär en s.k. normalkonjunktur. –100 anger en nattsvart lågkonjunktur och +100 står för en överhettad högkonjunktur. Gränserna för lågkonjunktur och högkonjunktur kan schablonmässigt sättas till index –40 respektive +40.
Konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom tillverkningsindustri, byggverksamhet, uppdragsverksamhet (konsultföretag), bilhandel, samfärdsel, sällanköpshandel och partihandel. Undersökningen, som ger en totalbild för hela Västra Götaland, har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Höstens mätning – där svaren från företagen har samlats in från mitten av september till slutet av oktober – avser utfall för första halvåret 2012, en nulägesbeskrivning för hösten i år och en prognos för första halvåret 2013. Konjunkturbarometern för Västra Götaland görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen.