Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2015-06-23 09:00


Den maritima näringen viktig för tillväxten i våra kustregioner


Den 25 juni i samband med Volvo Ocean Race arrangeras för första gången Maritim fuTurism, en nationell konferens där maritima aktörer inom forskning, näringsliv och myndighet möts för att diskutera maritim turism, dess utmaningar och möjligheter utifrån hållbar tillväxt. Förutom ett nationellt fokus och många spännande exempel från regionala satsningar finns världsledande experter från världsorganisationen OECD på plats för att bidra med en internationell utblick inom forskningsfältet. Deras framtidsstudie ”Future of the ocean economy – Challenges and opportunities for marine tourism” är ett försök att visa på hur maritima näringar kan bidra till hållbar utveckling på ett globalt plan.

- Skärgården har en enorm attraktionskraft på besökare. En av de stora utmaningarna är att utveckla den maritima turismen utan att urholka havets och kustens natur- och miljövärde. Besöksnäringen är beroende av en havsmiljö i balans, säger Fredrik Adolfsson, regional utvecklingsdirektör i Västra Götaland. Det finns starka samband mellan besöksnäringen och andra delar av det maritima klustret, till exempel båttrafiken i skärgården och att det finns ett levande fiske i fiskelägena längs kusten.

Konferensen arrangeras av Västra Götalandsregionen, i samarbete med Tillväxtverket, Turistrådet Västsverige och Göteborgs universitet och svensk maritim turistnäring kommer att belysas ur olika aspekter som innovation, kunskap och regelverk och aktuella studier och regionala projekt som speglar värdet av den maritima turismsektorn och dess utmaningar och möjligheter.

- Konferensen är för vår del ett sätt att belysa att maritim turism är viktig och växer hela tiden, samt ett tillfälle att diskutera de utmaningar som branschen står inför. Det handlar till exempel om att skapa nya säsonger, att höja lönsamheten hos företagen och att vi skapar en enhetlig bild av destinationen Västsverige. Där spelar inte minst vår nya varumärkesplattform för Västsverige och Bohuslän en viktig roll, säger Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige.

- Detta är ett viktigt tillfälle för erfarenhetsutbyte kring maritim turism. Att vi får bättre kunskap om varandras arbete och företagandets villkor ökar förutsättningarna för en positiv utveckling och hjälper oss att forma framtida utvecklingsinsatser. Tillväxtverket ser potential i den maritima turismen, som spelar en viktig roll för tillväxten i svenska kustregioner, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

- Det är bra att diskussionen om betydelsen av maritim turism kommit igång på allvar. För att kunna beräkna värdet av den behövs mer studier om besök och konsumtion relaterat till sjö och hav och kustnära destinationer, säger Lena Mossberg, professor vid Centrum för turism, Handelshögskolan på Göteborgs universitet.

Parallellt med den svenska konferensen arrangeras även en OECD-workshop i Göteborg på temat Challenges and Opportunities Related to the Development of Coastal and Ocean Tourism. Workshopen är en liten exklusiv tillställning där 20 särskilt inbjudna experter deltar för att diskutera utvecklingen av maritim turism och dess tillväxtpotential fram till år 2030-2050. För att ta del av den unika kompetens som finns på plats i Göteborg i samband med denna workshop kommer delar av konferensen Maritim fuTurism samarrangeras med OECD:s workshop.

Under konferensens första del ligger fokus på maritim besöksnäring – dess värde och betydelsen av ett rent hav och innovation samt regelverk och kunskap – att nå besöksnäringens fulla potential. De internationella och nationella perspektiven möts sedan i en avslutande paneldiskussion om den framtida maritima besöksnäringen. Här deltar Larry Dwyer professor, University of Sydney, Lena Mossberg, professor Centrum för turism, Handelshögskolan, Göteborgs universitet, Marika Kurlberg från Näringsdepartementet och Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige AB.

Tid: Torsdag 25 juni,  kl. 9.30-16.00
Plats: Quality Hotel 11, Eriksberg i Göteborg
Program: Maritim fuTurism 



Kontaktperson: Anders Carlberg, maritim expert Västra Götalandsregionen, 0708-82 15 41, anders.carlberg@vgregion.se
Anders Svedberg, Turistrådet Västsverige, 0705- 573939


Läs meddelandet som PDF