Pressmeddelande
Från Koncernstab regional utveckling
2015-06-25 15:40


Nio forskare får utvecklas i internationell miljö

Internationellt forskarutbyte om hjärtmuskelsjukdom och svetsteknologi


Under torsdagen tog regionutvecklingsnämnden beslut om stöd till nio forskare som under ett års tid ska få möjlighet att utveckla sin forskning internationellt. De arbetar med allt från att utveckla framtidens svetsteknologi till att hitta metoder för att motverka antibiotikaresistens och identifiera anlag för hjärtsjukdom.

More, Homa


Homa Tajsharghi, institutionen för biovetenskap vid Högskolan i Skövde, är en av forskarna som ska få chans att vidareutveckla sin forskning. Homa ska tillbringa ett år i Australien vid universitetet Western Australia och forska kring hjärtmuskelsjukdomen Kardiomyopati. En av de vanligaste orsakerna till plötslig hjärtdöd hos barn och ungdomar. Sjukdomen är ärftlig men det går att påverka utgången av sjukdomen genom livsstilsförändringar. Projektet som Homa ska arbeta med innebär att hitta bättre sätt för att snabbare, billigare och enklare identifiera dem som är bärare av den farliga genetiska mutationen. Projektet ska också försöka ta reda på varför mutationen leder till att hjärtat förstörs och arbeta fram botemedel. 
– Genom att bli bättre på att identifiera dem som bär på den genetiska mutationen kan vi förhoppningsvis förebygga mycket lidande och i förlängningen spara samhällets resurser. Det är en fantastisk möjlighet att få fördjupa samarbetet med Australien och det kommer att bidra till att positionera forskningen vid Högskolan i Skövde, säger Homa Tajsharghi.

En av de viktigaste framtidsfrågorna
De nio forskarna får stödet via satsningen MoRE, som främjar långsiktiga samarbeten och forskarutbyten. Det handlar om såväl forskare från Västra Götaland som reser utomlands, som internationella gästforskare som kommer hit och spenderar ett år.
– Forskning är en av de långsiktigt viktigaste frågorna för Västra Götalands utveckling. En hög nivå på forskningen stärker Västra Götalands forsknings- och innovationsmiljöer och bidrar också till att stärka företagens innovationsförmåga och konkurrenskraft, kommenterar regionutvecklingsnämndens ordförande Birgitta Losman.
Den totala finansieringen uppgår till nära 15,9 miljoner kronor, varav regionutvecklingsnämnden står för nära 6,7 miljoner kronor. EU:s sjunde ramprogram för forskning och utveckling medfinansierar, liksom Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst.

Programmets tredje utlysning öppnade 12 juni och kommer att stänga 4 oktober 2015.

Korta beskrivningar av samtliga projekt hittar du på www.vgregion.se/more



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden,


Läs meddelandet som PDF