Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2015-05-09 12:00


Unga Landsbygdspriset i Väst

Lantbrukande syskonskara prisas med 25 000 kronor


Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd har utsett årets två vinnare av nyinstiftade Unga Landsbygdspriset i Väst. Syskonen Lina, Sara och Kalle Persson på Lida gård i Ljung vinner ett av prisen.

Länk till bild i större storlek.

Priset på 25 000 kronor delades ut under lördagen under Vårglädjedagen i Herrljunga. Det är de tre äldsta i syskonskaran som formellt nominerats och prisas, men även de minsta syskonen Filip och Elias delar på äran.
- Syskonen har visat stort ansvarstagande och imponerande drivkraft när de tagit över sin fars stora mjölkgård med över 200 mjölkkor och god omsättning och vinst. De är starka förebilder och visar hur unga människor som vågar försöka och ges möjlighet till ansvar tillsammans kan klara av att driva avancerad företagsverksamhet med höga kvalitetskrav, kommenterar Ulf Eriksson, 1:e vice ordförande i regionutvecklingsnämnden, som delade ut priset tillsammans med Christina Abrahamsson, ledamot regionutvecklingsnämnden och kommunalråd i Herrljunga.

Par på Lyrön prisas för nyskapande restaurang

 

Länk till bild i större storlek.

Även Madelene Holmström och Erik Lyräng, prisades igår fredag med 25 000 kronor, i samband med Inspirationsdagen i Uddevalla. De driver restaurang och Café Bryggvingen och Lyröns Fisk och skaldjur på Lyrön utanför Orust. Utifrån sina yrkeskompetenser fiske, mat och musik har paret på egen hand byggt upp sin firma med restaurang, fiske och fiskaffär med god omsättning och vinst.
- Genom den nyskapande kombinationen att öppna restaurang med egna råvaror, musikinslag och gästhamn har paret möjliggjort ett framgångsrikt företagande med stora sysselsättningseffekter sommartid, kommenterar prisutdelare Tina Ehn, ledamot i regionutvecklingsnämnden.
Läs mer om verksamheten på www.bryggvingen.se

Stimulera kreativitet på landsbygden

Totalt kom det in 33 giltiga nomineringar med stor geografisk spridning i Västra Götaland, jämn könsfördelning och stor variation av branscher och affärsområden. Priset har instiftats för att bidra till att mobilisera och synliggöra ungt företagande och stimulera ny kreativitet på landsbygden. Det delas årligen ut till personer 15-30 år som på ett framgångsrikt sätt har startat eller drivit företag. Den huvudsakliga omsättningen ska vara på landsbygden eller i tätort med högst 10 000 invånare. Landsbygdsdefinitionen innefattar i praktiken hela Västra Götaland förutom de 20 största tätorterna. Det kan handla om traditionellt lantbruksföretagande eller företagande inom helt andra branscher. Priset värdesätter bland annat nyskapande och drivkraft, ekonomisk framgång, miljöhänsyn, sociala aspekter, samhällsnytta och nya arbetstillfällen.
Länk till hemsidan för ”Unga landsbygdspriset i Väst”


 



Kontaktperson: Thomas Forslin, regionutvecklare näringslivsavdelningen, Västra Götalandsregionen, tel 010-441 16 40, 0704-59 66 27


Läs meddelandet som PDF