Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2015-03-26 15:31


Regionutvecklingsnämnden 26 mars 2015

Lyft för företagande och mer konkurrenskraftig mjölkproduktion i Västra Götaland


Idag tog regionutvecklingsnämnden beslut om drygt 16 miljoner kronor till olika utvecklingssatsningar runt om i Västra Götaland. En av satsningarna handlar om att förbättra nyföretagarrådgivningen. Ett annat av dagens beslut handlar om att bidra till konkurrenskraftig mjölkproduktion.

Attityderna till entreprenörskap bland Västra Götalands invånare är mer positiva än i Sveriges övriga län. Nyföretagandet ligger däremot på en något lägre nivå, jämfört med övriga storstadsregioner. Projektet Nyföretagarlyftet, som är ett samarbete mellan Nyföretagarcentrum och Almi Företagspartner Väst, ska förbättra rådgivningen till blivande företagare. Satsningen ska bland annat leda till att nyföretagarrådgivning erbjuds på jämlika och jämställda villkor i hela Västra Götaland och i förlängningen till att fler framgångsrika företag startas. Regionutvecklingsnämnden medfinansierar projektet med 1 200 000 kronor.

Konkurrenskraftig mjölkproduktion

Mjölkproduktionen är en motor i det svenska livsmedelssystemet och en viktig näring i Västra Götaland. Men mjölkproducenter är hårt konkurrensutsatta och har svårt med lönsamheten. SLU i Skara får 949 500 kronor i stöd för att stärka mjölknäringen i Västra Götaland. Projektet ska utveckla kompetensen inom svensk mjölkproduktion, bland annat genom att förmedla innovationer och kunskap mellan företag, rådgivare och forskning inom Sverige och EU. Projektet syftar också till att öka västsvenska livsmedelsaktörers deltagande i EU:s forsknings- och innovationsprogram.

Handlingar och lista på samtliga beslut i korthet finns på www.vgregion.se/run

Följ oss

Facebook: www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland

Twitter: https://twitter.com/utvecklingVG

 

 

 



Kontaktperson: Birgitta Losman,
ordförande regionutvecklingsnämnden,
070-367 95 80



Läs meddelandet som PDF